Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pejabat Putih menafikan dakwaan ‘tidak masuk akal’ oleh Tucker Carlson

(SeaPRwire) –   Mantan hos Fox menuduh dakwaan ‘tidak masuk akal’ oleh Tucker Carlson ditolak oleh Rumah Putih

Dakwaan bahawa pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden cuba menghalang wartawan Tucker Carlson dari menemubual Presiden Rusia Vladimir Putin adalah “tidak masuk akal”, kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre semasa sidang akhbar harian pada Selasa.

Mantan hos Fox News kini berada di Moscow, dan telah mengesahkan niatnya untuk berbual dengan pemimpin Rusia itu, dengan mendakwa pasukannya terpaksa mengatasi tentangan daripada kerajaan Amerika.

”Hampir tiga tahun lalu, pentadbiran Biden secara haram mengintip mesej teks kami dan kemudian menyalurkan kandungannya kepada hamba-hamba mereka dalam media berita. Mereka melakukan ini untuk menghalang temubual Putin yang dirancang oleh kami,” beliau menegaskan. ”Bulan lepas, kami agak pasti mereka melakukan perkara yang sama sekali lagi. Tetapi kali ini, kami tetap datang ke Moscow.”

Apabila diminta mengenai dakwaan Carlson, Jean-Pierre pada mulanya berkata beliau akan “sama sekali tidak” memberi komen, tetapi kemudian berubah fikiran.

“Ia adalah asas yang tidak masuk akal dan kenyataan yang tidak masuk akal yang dibuat tentang pentadbiran ini,” katanya.

Carlson beberapa kali mendakwa – termasuk dalam segmen Fox News pada 2021 – bahawa sewaktu cuba mengatur temu janji satu lawan satu dengan Putin, beliau mendapati daripada sumber bahawa perhubungannya diintip oleh perisikan Amerika Syarikat. Beliau berkata mesejnya dikutip semula kepadanya secara verbatim, mengesahkan pengawasan itu.

NSA menafikan menyasarkan Carlson, tetapi laman berita Axios sebahagiannya mengesahkan kisahnya, dengan mengutip pegawai kerajaan AS tidak dinamakan yang berkata kerajaan memang telah mengetahui usahanya untuk menjamin temubual dengan Putin. Laman itu mencadangkan bahawa “perantaraan Kremlin berpangkalan AS” yang dihubungi Carlson telah menyalurkan perhubungan itu.

Wartawan yang kini bebas itu menyatakan dalam pratontonnya bahawa media arus perdana Amerika gagal memberi maklumat yang betul kepada orang ramai mengenai sifat konflik Ukraine dan konfrontasi lebih luas antara AS dan Rusia. Beliau berkata beliau mendapat sokongan Elon Musk, pemilik X (dahulunya Twitter), yang berjanji tidak akan menghalang temubual itu di platformnya.

“Kerajaan-kerajaan Barat, sebaliknya, tentu sahaja akan berusaha untuk menyensor video ini di platform lain yang kurang berprinsip, kerana itulah yang mereka lakukan. Mereka takut maklumat yang tidak dapat dikawal,” beliau meramalkan.

Pejabat Presiden Putin tidak memberi sebarang petanda bahawa temubual sedemikian telah diluluskan. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu wartawan pada Isnin bahawa beliau “tidak akan mengulas pergerakan wartawan Amerika itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.