Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pegawai Biden yang lain meletak jawatan kerana dasar Israel

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan Jabatan Pendidikan AS meletak jawatan kerana bantahan terhadap sokongan Presiden Joe Biden terhadap Israel, dengan mengatakan pentadbiran itu telah memalingkan muka daripada “kekejaman” terhadap orang Palestin semasa peperangan di Gaza.

Tariq Habash, seorang warganegara Palestin-Amerika, meletak jawatan pada Rabu, dengan menjelaskan dalam surat peletakan jawatan bahawa beliau tidak dapat terus “mewakili pentadbiran yang tidak menghargai semua nyawa manusia secara sama rata.”

“Tindakan Pentadbiran Biden-Harris telah meletakkan jiwa-jiwa yang tidak bersalah berjuta-juta dalam bahaya, paling langsung untuk 2.3 juta orang awam Palestin yang tinggal di Gaza yang masih berada di bawah serangan berterusan dan pembersihan etnik oleh kerajaan Israel. Oleh itu, saya mesti meletak jawatan,” kata Habash. “Saya tidak dapat bersikap senyap apabila pentadbiran ini memalingkan muka daripada kekejaman yang dilakukan terhadap nyawa-nyawa awam Palestin yang tidak bersalah, apa yang pakar hak asasi manusia terkemuka menamakan sebagai kempen genosid oleh kerajaan Israel.”

Biden menyatakan sokongan kuat terhadap tindak balas Israel ke atas serangan pengganas Hamas pada bulan Oktober, yang mengorbankan hampir 1,200 nyawa dan menyaksikan lebih daripada 240 orang diambil sebagai tebusan oleh pemberontak Palestin. Walau bagaimanapun, operasi selama dua bulan itu telah meninggalkan kebanyakan Gaza dalam kemusnahan, membunuh lebih daripada 22,000 orang dan mencederakan beribu-ribu lagi, menurut pegawai kesihatan tempatan.

Walaupun amaran berulang kali akan bencana kemanusiaan di Gaza oleh kumpulan hak asasi antarabangsa termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Washington telah menawarkan sedikit kritikan awam terhadap kempen Israel, dan terus menjanjikan sokongan tentera tambahan.

Pegawai kanan lain juga menyuarakan kebimbangan serupa, dengan Josh Paul selama 11 tahun di Jabatan Negara – pengarah biro berterusan Politik-Tentera – juga meletak jawatan pada bulan Oktober atas “sokongan buta” AS terhadap Israel.

“Saya tidak dapat bekerja untuk menyokong satu siri keputusan polisi utama, termasuk mempercepatkan lebih banyak senjata ke satu pihak konflik, yang saya percayai sebagai pendek pandangan, merosakkan, tidak adil dan bertentangan dengan nilai-nilai yang kita perjuangkan secara awam,” tulis Paul dalam kenyataan menjelaskan peletakan jawatannya.

Biden melawat Israel pada hari Paul menyerahkan surat peletakan jawatan, dengan menjanjikan untuk meminta Kongres meluluskan bantuan tambahan untuk memenuhi keperluan tentera sekutu. Walaupun beliau telah memenuhi janji itu, ahli parlimen masih terkunci dalam pakej bantuan baru, dengan orang Republikan di Dewan menuntut reformasi sempadan meluas sebelum meluluskan bantuan tambahan untuk Ukraine dan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.