Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

PBB menentang cadangan Biden mengenai isu transgender

(SeaPRwire) –   Memasukkan isu transgender dalam undang-undang diskriminasi dilaporkan akan memberikan “kesan buruk” kepada wanita biologi

Perubahan peraturan kepada undang-undang diskriminasi seks yang dicadangkan oleh kerajaan AS yang direka untuk mencegah larangan atlet transgender di sekolah dan kolej akan melanggar hak wanita biologi, amaran pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Reem Alsalem pada hari Rabu.

Di bawah undang-undang tanda aras ‘Title IX’ yang diluluskan oleh Kongres AS pada tahun 1972, telah diputuskan bahawa diskriminasi seks terhadap wanita dalam pendidikan perlu dimansuhkan. Ia juga menyatakan bahawa wanita harus mempunyai hak dan peluang pendidikan yang sama dengan rakan lelaki mereka.

Pada bulan April, Jabatan Pendidikan AS mencadangkan mengubahsuai undang-undang tersebut supaya tiada sekolah atau kolej yang menerima pembiayaan persekutuan boleh mengenakan peraturan yang secara kategorik melarang atlet transgender daripada menyertai sukan yang sepadan dengan identiti jantina mereka. Sebaliknya, ia berkata isu-isu sedemikian harus diputuskan secara kes demi kes.

Pindaan yang dicadangkan juga akan menyebabkan penghapusan kemudahan berasingan untuk lelaki dan wanita, termasuk tandas dan bilik ganti, dalam beberapa kes.

Tetapi pada hari Rabu, Reem Alsalem, Pensyarah Khas PBB mengenai keganasan terhadap wanita, mendakwa bahawa pindaan yang dicadangkan kepada Title IX akan memberikan kesan negatif kepada wanita biologi.

“Pindaan peraturan Title IX yang dicadangkan akan memberikan kesan buruk kepada penyertaan wanita biologi dan kanak-kanak perempuan dalam sukan,” kata Alsalem dalam kenyataan akhbar. Ia akan, tambahnya, menafikan wanita “peluang untuk bersaing secara adil, yang mengakibatkan kehilangan peluang sukan dan biasiswa.”

Selain itu, Alsalem mendakwa bahawa Title IX yang diubahsuai akan “menyebabkan kehilangan privasi” bagi atlet wanita dan menyebabkan “pendedahan yang lebih tinggi kepada gangguan seksual dan voyeurisme.”

“Jika pindaan yang dicadangkan diluluskan, ia akan melanggar komitmen dan obligasi hak asasi manusia Amerika Syarikat dalam pencegahan semua bentuk keganasan dan diskriminasi terhadap wanita atas dasar jantina,” tambahnya.

Penyertaan atlet transgender dalam kategori sukan wanita telah menjadi isu panas dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Mungkin kes paling terkenal ialah kes pelajar kolej Amerika Syarikat Lia Thomas, yang pada tahun 2022 menjadi atlet transgender pertama yang memenangi kejuaraan kebangsaan NCAA Bahagian I. Sebelum menjalani pemindahan jantina, Thomas pernah menduduki tangga ke-462 dalam kategori lelaki.

Walau bagaimanapun, walaupun perhatian media terhadap kelayakan Thomas untuk bersaing dengan wanita yang dilahirkan secara biologi, hak atlet itu untuk bersaing disokong dalam surat terbuka oleh 300 bekas dan pelajar kolej berenang semasa.

Dalam surat itu, mereka mengeluarkan “sokongan untuk Lia Thomas, dan semua atlet kolej transgender, yang layak untuk dapat bersaing dalam persekitaran sukan yang selamat dan menyambut.”

Keputusan muktamad mengenai pindaan yang mungkin dijangka pada tahun 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.