Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

PBB akan siasat agensi pelarian Palestin untuk ‘netraliti’

(SeaPRwire) –   Lebih daripada sedozen negara memotong pembiayaan kepada UNRWA kerana dikaitkan dengan keganasan pengganas Hamas

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengumumkan akan menyiasat agensi sendiri untuk pelarian Palestin bagi memastikan “netraliti” berikutan dakwaan oleh Israel bahawa sekurang-kurangnya 12 kakitangan PBB membantu serangan pengganasan pada 7 Oktober yang membunuh.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres mengumumkan langkah itu dalam kenyataan pada Isnin, dengan berkata beliau telah menubuhkan “kumpulan kajian bebas” untuk menyiasat “dakwaan pelanggaran serius” di Pejabat Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA).

Ketua PBB berkata siasatan itu akan cuba “mengenal pasti mekanisme dan prosedur yang telah agensi ada sekarang untuk memastikan netraliti dan untuk bertindak balas kepada dakwaan atau maklumat yang menunjukkan prinsip itu mungkin telah dilanggar.”

Walaupun Guterres tidak merincikan dakwaan yang dibuat, pegawai Israel telah berulang kali menuduh 12 pekerja UNRWA terlibat dalam serangan Hamas tahun lalu, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang di Israel dan melihat lebih daripada 200 tebusan oleh militan Palestin.

Menteri Luar Israel Israel Katz kemudian memuji keputusan itu, dengan berkata “Kami akan menyampaikan semua bukti yang menggariskan kaitan UNRWA dengan keganasan dan kesannya yang merosakkan ke atas kestabilan serantau.”

Guterres sebelum ini mengakui bahawa sembilan daripada 12 pekerja PBB yang didakwa berkaitan dengan Hamas telah dipecat, dua lagi tidak dikenal pasti dan yang lain telah terbunuh. Walaupun dakwaan Israel belum disahkan secara bebas, lebih daripada sedozen negara telah memilih memotong pembiayaan kepada agensi berikutan kontroversi itu, termasuk Amerika Syarikat, Sweden, Britain dan Jerman.

Minggu lepas, jurucakap Kementerian Luar Negeri AS menyatakan bahawa $300,000 yang disisihkan untuk UNRWA akan ditahan menunggu keputusan siasatan. Sekitar $121 juta telah diedarkan kepada agensi sejak 1 Oktober, kerana Washington biasanya menyumbang sehingga $400 juta setahun kepada pejabat itu.

Walaupun panel kajian akan memberi tumpuan kepada “netraliti” UNRWA, Guterres juga menekankan peranan penting agensi di Gaza, dengan berkata lebih daripada 2 juta orang “bergantung kepadanya untuk terus hidup di tengah-tengah salah satu krisis kemanusiaan terbesar dan paling kompleks di dunia.”

Tindak balas tentera Israel kepada serangan 7 Oktober telah mengorbankan lebih daripada 27,000 nyawa di Gaza, menurut pegawai kesihatan tempatan yang dikendalikan oleh Hamas. PBB telah memberi amaran akan bencana yang bakal berlaku di enklaf Palestin itu, di mana ratusan ribu orang telah dipindahkan dan menghadapi kekurangan makanan, ubat-ubatan dan keperluan asas yang teruk. Dalam kenyataan pada Isnin, ketua kemanusiaan PBB Martin Griffiths memperingatkan bahawa “serangan bom tidak berpandu terhadap kawasan yang padat diduduki” oleh Israel “boleh menjurus kepada jenayah perang,” dan menunjuk kepada “bencana kesihatan awam – dan mental -” yang bakal berlaku di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.