Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Paus namakan ‘dosa paling berbahaya’

(SeaPRwire) –   Paus menamakan ‘dosa paling berbahaya’

Paus Francis telah menamakan gluttony sebagai mungkin dosa paling serius, dengan menyatakan kesannya yang merosakkan terhadap planet. Ketua Katolik berkata bahawa walaupun tiada apa-apa yang salah dengan menikmati hidangan, manusia telah membangunkan masalah ketidakseimbangan apabila berkaitan dengan makanan.

Paus sebelum ini telah memberi amaran bahawa dunia seperti yang kita kenali “runtuh dan mungkin hampir mencapai takat kemusnahan” akibat perubahan iklim yang semakin pesat dan ketidakbertindakan oleh pemimpin global. Pada bulan Oktober lalu, beliau menamakan negara-negara maju Barat sebagai penyebab utama krisis ini.

Berucap semasa Sidang Audiennya yang mingguan pada hari Rabu, Pontiff mendakwa dari sudut pandangan sosial, gluttony adalah “mungkin dosa paling berbahaya yang membunuh planet.” Beliau mengecam “keganasan di mana kita telah menyerang, untuk beberapa abad kebelakangan ini, barang-barang planet.”

Setelah semakin mengambil sikap pemangsa terhadap makanan dan sumber daya dalam erti kata yang lebih luas, manusia telah “menolak nama lelaki” untuk menjadi “pengguna” sebaliknya, Paus Francis mendakwa.

Beliau memerhati bahawa semakin ramai orang kelihatan mempunyai hubungan yang tidak seimbang dengan makanan, yang menunjukkan dalam gangguan makan. Menurut Paus, gangguan ini “kebanyakannya berkaitan dengan kesengsaraan psike dan jiwa.”

“Makanan adalah manifestasi sesuatu dalaman: kecenderungan untuk seimbang atau ketidakseimbangan… keempati mereka yang tahu bagaimana berkongsi makanan dengan mereka yang memerlukan, atau keegoan mereka yang mengumpulkan segala-galanya untuk diri sendiri,” katanya.

Dalam Eksortasi Apostoliknya pada bulan Oktober, ketua Katolik menulis bahawa akibat perubahan iklim dalam bentuk “fenomena cuaca yang melampau” semakin sukar untuk diabaikan.

Beliau kemudiannya menolak konsep bahawa negara-negara miskin menanggung bahagian terbesar tanggungjawab untuk pemanasan global, dengan menyatakan bahawa “emisi per individu di Amerika Syarikat kira-kira dua kali lebih besar daripada individu yang tinggal di China, dan kira-kira tujuh kali lebih besar daripada purata negara-negara termiskin.”

Paus juga meratapi ketidakminatan yang kelihatan dalam menangani situasi ini oleh kuasa ekonomi utama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.