Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Parti Konservatif Pemerintah Menderita Kekalahan Memeritkan dalam Pilihan Raya Tempatan di England

(SeaPRwire) –   Hasil pilihan raya tempatan pada Khamis adalah “kecewa”, kata Perdana Menteri Sunak

Parti Konservatif UK telah mengalami kekalahan terburuk dalam dekad, setelah kehilangan hampir 500 kerusi majlis semasa pilihan raya tempatan minggu ini di England. Perdana Menteri Rishi Sunak telah mengakui kekalahan partinya, memanggil keputusan “kecewa”.

Secara keseluruhan, Tories kehilangan 473 daripada 985 kerusi yang mereka pertahankan dan kehilangan kawalan 12 majlis dalam undian yang diadakan pada Khamis. Parti Buruh dan Liberal Demokrat muncul sebagai pemenang utama, dengan Buruh memperoleh lapan majlis dan 185 kerusi, menurut jumlah Sky News. Ini adalah prestasi terburuk bagi Tories sejak akhir tahun 1990-an.

“Ia kelihatan menjadi pilihan raya tempatan terburuk bagi Konservatif sejak tahun-tahun akhir era Margaret Thatcher dan John Major,” kata Robert Hayward, pakar polling dan ahli Dewan Pertuanan, seperti yang dikutip oleh New York Times.

Politik Buruh Chris Webb telah memenangi Blackpool Selatan pilihan raya kecil, mengalahkan Konservatif David Jones. “Kejayaan seismik ini di Blackpool Selatan adalah keputusan paling penting hari ini,” kata ketua Buruh Keir Starmer kepada wartawan, menambah bahawa kemenangan “menunjukkan bahawa kami sekali lagi berada dalam perkhidmatan orang bekerja.”

Berita baik lain untuk Buruh datang dari London, di mana Datuk Bandar Sadiq Khan telah dipilih semula untuk penggal ketiga. “Penduduk London mengundi untuk memberikan bandar mereka masa depan yang lebih adil, selamat dan hijau,” Khan menulis di X (dahulunya Twitter).

Kempen berpusat di sekitar inflasi dan krisis kos sara hidup, serta isu-isu tempatan, seperti keadaan perumahan dan kerja NHS di kawasan yang berbeza.

Sunak berkata pada Jumaat bahawa ia adalah “kecewa kehilangan ahli majlis Konservatif yang bekerja keras.” Beliau menambah bahawa beliau kekal “sepenuhnya tertumpu pada tugas tangan – memberikan kepada orang di seluruh negara.”

Walaupun kejutan, perdana menteri berkata beliau berharap pengundi “akan kekal bersama kami” dalam pilihan raya umum yang dijangka akan berlangsung pada separuh kedua tahun 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.