Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Oscar Pistorius dibebaskan dari penjara

(SeaPRwire) –   Mantan atlet Olimpik Oscar Pistorius telah dibebaskan dari penjara

Oscar Pistorius, bekas atlet Olimpik yang dikenali sebagai ‘Blade Runner’ kerana menggunakan kaki karbon fiber buatan untuk bersaing, telah dibebaskan atas dasar parole dari penjara Afrika Selatan, 11 tahun selepas dia menembak mati bekas teman wanitanya, Reeva Steenkamp.

Pistorius kini “berada di rumah,” pihak berkuasa berkata pada Jumaat, selepas menjalani lebih separuh daripada hukuman 13 tahunnya. Pada 2013, bekas 27 tahun itu menembak Steenkamp, yang berusia 29 tahun, melalui pintu bilik air di rumah mereka pada Hari Valentine 2013. Atlet cacat ganda itu kemudiannya mendakwa bahawa dia telah mengira bekas rakannya itu sebagai penceroboh.

Dia didapati bersalah atas pembunuhan pada 2015 selepas mahkamah rayuan menolak keputusan asal atas pembunuhan yang salah. Dia dijatuhkan hukuman 13 tahun pada 2017 berikutan perbicaraan dan beberapa rayuan. Pembunuhan Steenkamp berlaku setahun selepas Pistorius membuat sejarah apabila bersaing bersama atlet berupaya di Sukan Olimpik London 2012.

Jabatan Pembetulan Afrika Selatan mengesahkan pembebasan Pistorius, kini berusia 37 tahun, awal pagi Jumaat, menunjukkan bahawa dia sudah meninggalkan penjara Atteridgeville di Pretoria. Jabatan Pembetulan tidak memberi butiran lanjut, dengan menyatakan alasan “keselamatan” logistik.

Pistorius dilarang berbual dengan media sebagai syarat parole, laporan menyatakan. Dia juga dilarang minum alkohol dan perlu menjalani rawatan, untuk isu kemarahan dan keganasan berkait jantina, sehingga hukumannya tamat pada 2029.

Di bawah undang-undang Afrika Selatan, pesalah serius layak dibebaskan atas dasar parole selepas menjalani setengah daripada hukuman mereka. Dia diluluskan untuk dibebaskan pada November selepas gagal dalam usaha pembebasan awalnya pada Mac lalu, apabila lembaga parole memutuskan bahawa dia belum menjalani tempoh penahanan minimum.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan peguamnya pada Jumaat, ibu Steenkamp, June, berkata: “Tidak akan ada keadilan jika orang yang dicintai tidak akan kembali, dan tiada jumlah masa yang dijalani akan membawa Reeva kembali.”

Kenyataan itu menambah: “Kami yang masih tinggal, ialah mereka yang menjalani hukuman seumur hidup.”

Pistorius, dahulu antara atlet Afrika Selatan yang paling terkenal, akan tinggal di rumah bapa saudaranya, Arnold Pistorius, di sebuah subbandar kaya di Pretoria, mengikut laporan media tempatan.

Pistorius’ kaki bawahnya diamputasi ketika berusia kurang setahun. Penggunaannya kemudiannya terhadap prostesis karbon fiber dalam acara sukan melayakkannya gelaran ‘Blade Runner’.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.