Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Orang-orang yang divaksin untuk Covid mempunyai risiko yang lebih besar terhadap penyakit neurologi – kajian

(SeaPRwire) –   Data daripada hampir 100 juta orang membandingkan kejadian yang dijangka dan diperhatikan bagi kesan sampingan

Satu kajian data besar-besaran terhadap 99 juta orang di lapan negara menunjukkan kekerapan yang lebih tinggi daripada yang dijangka bagi kesan sampingan pelbagai vaksin Covid-19, kata Global Vaccine Data Network (GVDN) pada Isnin.

Kajian itu, dalam jurnal perubatan Vaccine pada 12 Februari, melihat 13 keadaan neurologi, darah dan berkaitan jantung, yang dipanggil “peristiwa buruk keselamatan khas.” Para penyelidik melihat 99,068,901 individu divaksinasi dari sepuluh tapak di lapan negara.

“Saiz populasi dalam kajian ini meningkatkan kemungkinan mengenal pasti isyarat keselamatan vaksin yang jarang,” kata Kristyna Faksova, penulis utama kajian dari Statens Serum Institut di Copenhagen, Denmark.

Menurut GVDN, kajian itu mengesan kekerapan yang lebih tinggi bagi miokarditis (keradangan otot jantung) dan perikarditis (keradangan kantung jantung) daripada yang dijangka di kalangan mereka yang mengambil suntikan Pfizer/BioNTech (BNT162b2) dan Moderna (mRNA-1273).

Vaksin Moderna juga mempunyai kadar disseminated encephalomyelitis akut (ADEM, keradangan dan bengkakan otak dan sum-sum tulang belakang), dengan tujuh peristiwa yang diperhatikan berbanding dua yang dijangka dalam 42 hari selepas suntikan pertama.

Isyarat keselamatan bagi miokarditis “dikenal pasti secara konsisten” berikutan tiga dos pertama mana-mana suntikan mRNA, dengan nisbah tertinggi selepas dos kedua. Isyarat bagi perikarditis juga kelihatan berikutan dos pertama dan keempat mRNA-1273 dan juga diperhatikan selepas dos ketiga vaksin vektor viral Oxford/Astra Zeneca (ChAdOx1).

Penerima ChAdOx1 mempunyai 190 peristiwa Guillain-Barré Syndrome (GBS) yang diperhatikan berbanding 76 yang dijangka, dan 69 kes sinus trombosis vena serebral (CVST, jenis pembekuan darah di otak) berbanding 21 yang dijangka, menunjukkan kajian itu.

GVDN telah membuat keputusan tersedia kepada orang ramai pada , bersama-sama amaran untuk tidak terlalu mempercayai korelasi dan bahawa vaksin kedua-duanya selamat dan berkesan.

“Dengan membuat papan data digital tersedia secara terbuka, kami dapat menyokong ketelusan yang lebih baik, dan komunikasi yang lebih kuat kepada sektor kesihatan dan orang awam,” kata pengarah bersama GVDN Dr. Helen Petousis-Harris.

Kajian itu merupakan sebahagian daripada Projek Keselamatan Global Vaksin Covid GVDN dan dibiayai sepenuhnya dengan geran $10 juta daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.