Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Orang Eropah tidak akan ‘mati untuk Donbass’ – Ketua Dasar Luar EU Borrell

(SeaPRwire) –   Bloc tidak akan ‘mati untuk Donbass’ – Ketua Dasar Luar EU Borrell

Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah Josep Borrell telah menekankan bahawa negara-negara ahli tidak mahu rakyat mereka mati dalam konflik Rusia-Ukraine, tetapi bahawa blok akan terus menyokong Kiev dengan bantuan tentera dan kewangan.

Sejak permulaan konflik, EU telah menyediakan Kiev dengan sebanyak €100 bilion (RM507 bilion) dalam bantuan kewangan, tentera, kemanusiaan dan pelarian. Brussels juga telah mempertimbangkan idea menggunakan pendapatan yang dijana oleh simpanan bank pusat Rusia yang dibekukan untuk Kiev, tetapi tiada konsensus dalam EU atau dengan sekutu telah dicapai setakat ini mengenai isu itu.

“Orang Eropah tidak akan pergi mati untuk Donbass, tetapi kita boleh mengelakkan supaya Ukrainians tidak perlu mati untuk Donbass lebih lama,” kata Borrell pada Ahad ketika bercakap dalam sesi panel mesyuarat dua hari Forum Ekonomi Sedunia di Riyadh.

Diplomat tertinggi blok itu mengakui bahawa isu pemberian dana untuk Kiev adalah “sukar,” tetapi menekankan bahawa Brussels telah menjanjikan untuk membantu negara itu dalam usahanya melawan Rusia.

“Ramai orang mungkin akan berkata ‘baik berapa lama kita perlu menggunakan begitu banyak wang’ tetapi kita telah berjanji untuk menyokong Ukraine […] Kita perlu terus menyokong Ukraine dan rakyat Ukraine, membolehkan [mereka] untuk menentang,” beliau menambah.

Pada Mac, Presiden Rusia Vladimir Putin menyatakan bahawa tentera-tentera Barat telah lama mempunyai kaki di Ukraine dan bahawa jumlah mereka telah bertambah sejak rampasan kuasa yang disokong Barat di Kiev pada tahun 2014. Komen-komen ini datang tidak lama selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata bahawa beliau “tidak boleh mengecualikan” kemungkinan tentera dari blok tentera NATO yang diketuai AS dihantar untuk membantu Kiev. Walau bagaimanapun, ini memicu gelombang pembantahan daripada pegawai kanan negara-negara ahli NATO.

Putin juga berkata tahun lepas bahawa Barat bersedia untuk berperang dengan Rusia untuk “Ukraina terakhir.”

Sementara itu, kontroversi mengenai perbelanjaan bantuan Ukraine semakin meningkat dalam EU. Pada Februari, blok itu meluluskan pakej lagi €50 bilion (RM254 bilion) untuk menyokong ekonomi Ukraine selepas Perdana Menteri Hungary Viktor Orban menarik balik ancaman veto beliau disebabkan amaran retribusi ekonomi daripada ketua negara EU yang lain. Budapest mendakwa Ukraine tidak mampu menewaskan pasukan Rusia dan bahawa sanksi yang dikenakan ke atas Rusia berhubung konflik itu telah menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada anggota blok berbanding Moscow.

Pada November, Slovakia membatalkan rancangan untuk menyumbangkan roket dan peluru berpandu kepada Ukraine yang diluluskan oleh kerajaan terdahulu kerana Perdana Menteri negara itu yang baru dilantik Robert Fico telah mengkritik dengan kasar sokongan tentera untuk Ukraine bersama-sama dengan sanksi terhadap Rusia. Beliau telah menggesa rundingan damai segera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.