Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Orang Amerika akan kalah’: Apa yang difikirkan oleh orang Yemen tentang perang dengan AS

(SeaPRwire) –   Washington berada di ambang perang di Laut Merah tetapi seorang ahli telah memberi amaran bahawa negara Timur Tengah ini akan sukar dikelar

Yaman telah hidup dalam keadaan perang sejak 2015, apabila sekutu Arab yang disokong Barat menyerang negara itu dalam usaha untuk menggulingkan pemberontak Houthi, yang mereka anggap radikal setia kepada Iran. Walaupun gencatan senjata antara pihak berperang telah diperkenalkan pada September tahun lalu, ketegangan di rantau ini kembali tinggi. Dan seorang ahli politik Yaman mengatakan ini kerana tindakan Israel dan sekutunya di Gaza.

Hussein Al Bukhaiti, seorang ahli politik berpangkalan di Sanaa, tidak terkejut apabila Amerika Syarikat – bersama beberapa pemain serantau dan antarabangsa – melancarkan siri serangan ke atas Yaman pada hari Jumaat lalu.

Serangan itu dilakukan oleh pesawat peperangan, kapal selam dan kapal perang AS dan British. Ia menargetkan infrastruktur tentera Houthi, kumpulan Islam yang menguasai kebanyakan bahagian Yaman dan mempunyai hubungan dengan Iran, yang bermakna ia dianggap radikal oleh Barat.

Serangan Barat datang sebagai membalas apa yang mereka lihat sebagai gangguan Houthi terhadap kapal-kapal yang melalui Selat Bab al-Mandab, selat sempit yang menghubungkan Laut Merah dengan Lautan Hindi. Serangan Houthi telah memberi kesan negatif kepada perdagangan di rantau ini. Ia menaikkan harga barang kerana syarikat-syarikat pengangkutan enggan berlayar di kawasan itu, dan inilah yang telah dijanjikan oleh AS untuk ditukar.

Tetapi Al Bukhaiti yakin bahawa sebenarnya sebab serangan Barat tidak berkaitan dengan ekonomi.

“AS dan sekutunya memulakan perang baru kerana mereka mahu membenarkan Israel untuk meneruskan pembunuhan beramai-ramai dan pembunuhan beramai-ramai orang Palestin. Mereka tidak boleh membenarkan situasi di mana keputusan perang [Israel-Palestin] itu boleh diubah.”

Israel telah berperang dengan militan Gaza sejak 7 Oktober 2023, apabila beribu-ribu pengganas menyusup ke komuniti selatan Israel, membunuh lebih 1,400 orang dan mencederakan lebih daripada 5,000 orang. Dalam tempoh 100 hari konflik itu, dan sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menghapuskan Hamas dan kumpulan Islam yang lain, Israel telah memusnahkan beberapa tapak tentera yang dimiliki oleh faksi Palestin. Ia juga dilaporkan telah membunuh lebih daripada 9,000 pejuang mereka. Tetapi ia juga telah mengorbankan nyawa lebih daripada 23,000 orang awam dan telah mencipta krisis kemanusiaan yang mendalam.

Menurut , suku daripada penduduk 2.2 juta Gaza sedang kelaparan. Kebanyakan mereka tidak mempunyai akses kepada air tawar, dengan hanya 4% daripadanya layak untuk diminum. Produk-produk kebersihan asas juga ; ubat-ubatan dan perkhidmatan perubatan penting adalah di luar jangkauan.

Al Bukhaiti berkata negaranya tidak dapat berdiam diri, “menonton kekejaman ini.” Inilah sebabnya mereka memutuskan untuk campur tangan bagi pihak rakyat Palestin.

“Ramai orang bertanya kepada saya, mengapa kita perlu campur tangan ke dalam krisis yang berlaku beribu-ribu batu dari sempadan kita. Tetapi biarkan saya beritahu anda: Pada tahun 1939, Britain mengisytiharkan perang terhadap Jerman Nazi kerana menyerang Poland, walaupun negara itu beribu-ribu batu dari London,” kata ahli politik itu.

“Ia tidak penting sejauh mana negara itu berada. Yang penting ialah prinsip. Kami tidak dapat kehilangan maruah dan kedudukan moral kami dengan hanya duduk dan menonton tragedi di Gaza berlaku,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, keputusan untuk membantu Palestin mungkin akan membawa kos yang mahal kepada Houthis. Sejak 2015, apabila kumpulan itu menubuhkan kawalan mereka di utara Yaman, sekutu negara Arab di bawah pimpinan Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu telah berperang menentang mereka. Tujuannya adalah untuk mengusir Houthis kerana mereka dianggap sebagai radikal dan sebagai penyokong Iran, pesaing utama Riyadh.

Sehingga 2021, konflik itu telah nyawa lebih daripada 150,000 orang. Lebih 200,000 yang lain telah mati akibat kelaparan dan penularan penyakit, hasil langsung perang itu.

Pada bulan September lalu, pihak berperang akhirnya bersetuju untuk menghentikan senjata, membuka jalan kepada gencatan senjata jangka panjang yang berpotensi. Tetapi pusingan serangan Barat ke atas Yaman berisiko menyelam negara itu, dan seluruh kawasan, ke dalam konflik berdarah lagi, amaran Al Bukhaiti.

“Saya pasti serangan Amerika tidak akan dibiarkan tanpa jawapan,” kata ahli politik itu pada pagi Isnin. “Kami akan tercatat dalam buku sejarah sebagai negara yang menenggelamkan atau merosakkan kapal Amerika Syarikat buat kali pertama sejak Perang Dunia Kedua,” tambahnya.

Beberapa jam kemudian, pada malam Isnin, Houthis melakukan tindakan itu. Menurut laporan, pemberontak itu menyerang kapal kargo kasar Gibraltar Eagle milik dan dikendalikan oleh Amerika Syarikat dengan peluru berpandu anti-kapal balistik, walaupun tidak ada laporan mangsa.

Yahya Sare’e, jurucakap tentera Yemen, telah menekankan bahawa tindak balas terhadap serangan Amerika dan British adalah “tak terelakkan” dan tiada serangan masa depan akan “terlepas hukuman.”

“Perang di rantau ini hanyalah masalah masa. Tetapi yang akan kalah dari perang ini ialah AS dan UK. Selama bertahun-tahun, Yaman dikenali sebagai kubur penjajah, dan sejarah akan mengulangi dirinya.”

Walau bagaimanapun, Al Bukhaiti percaya masih mungkin untuk meredakan ketegangan dan mencegah konflik besar-besaran. Tetapi untuk itu berlaku, katanya, dua syarat perlu dipenuhi.

Syarat pertama ialah Barat harus “meninggalkan kawasan ini dan berhenti menyebarkan kekacauan di rantau ini.” Syarat kedua ialah Israel harus menghentikan agresif di Gaza.

“Tuntutan kami adalah mudah: sekatan ke atas Gaza perlu dibuka. Makanan, air, bahan api dan ubat-ubatan perlu dibenarkan masuk. Ini telah menjadi tuntutan pelbagai NGO dan kumpulan hak asasi manusia. Inilah yang telah dituntut oleh para demonstran di seluruh dunia.

“Tetapi kerajaan-kerajaan Barat enggan mendengar panggilan orang ramai. Mereka telah membuktikan bahawa mereka adalah tiran, bukan demokrat. Dan sehingga mereka mengubah pendirian, Yaman akan terus berjuang. Tiada keraguan tentang itu,” kata Al Bukhaiti menyimpulkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.