Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Optimisme tentang konflik Ukraine “terlalu awal” atau “delusional” – NYT

(SeaPRwire) –   Spekulasi Barat bahawa Kiev berada di ambang kemenangan dilaporkan telah memberi laluan kepada “keputusasaan dan pengambilan sikap berhati-hati”

Mood di kalangan sekutu Barat Ukraine dilaporkan telah berubah dari santai dan optimis kepada “bimbang dan tidak berpanduan” dalam setahun kebelakangan ini, kerana pasukan Rusia membuat kemajuan di medan tempur dan keraguan meningkat terhadap bantuan AS yang berterusan kepada Kiev.

Perubahan sikap itu jelas ketika pemimpin dari Ukraine dan pemberi manfaatnya berkumpul di Konferensi Keselamatan Munich pada akhir minggu lalu, dilaporkan pada Isnin. Peserta menilai “konfrontasi yang tidak dijangka” ketika mereka mengadakan acara yang sama pada Februari 2023.

“Kesedihan mood berbeza secara ketara dengan setahun lalu, apabila banyak peserta yang sama – ketua perisikan dan diplomat, oligark dan ahli analisis – berfikir Rusia mungkin berada di ambang kekalahan strategik di Ukraine,” akhbar itu berkata. “Ada perbualan tentang berapa bulan yang diperlukan untuk mengusir Rusia kembali ke sempadan yang wujud sebelum serangan mereka pada 24 Februari 2022.”

Kini optimisme itu kelihatan awal atau lemah delusional.”

Persidangan Munich tahun ini datang tepat pada masa tentera Rusia membebaskan Avdeevka, kubu penting Donbass yang telah digunakan oleh tentera Kiev selama hampir satu dekad untuk memerangkap kawasan perumahan berhampiran Donetsk. Lawan latar belakang kemenangan itu, media Barat melaporkan tentang laporan senjata anti-satelit nuklear yang sedang dibangunkan oleh Rusia.

Kebimbangan yang semakin meningkat terhadap keupayaan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk “menyerang balik lawan-lawannya” diburukkan oleh kekhawatiran bahawa Washington, pembekal senjata dan wang terbesar kepada Ukraine, mungkin akan meninggalkan sekutu Eropahnya, kata NYT. Ahli Kongres Republikan Amerika Syarikat telah enggan untuk meluluskan permintaan Presiden Joe Biden untuk bantuan tambahan $60 bilion kepada Ukraine. Peserta yang mungkin Biden akan hadapi dalam pilihan raya presiden tahun ini, Donald Trump, telah menyeru supaya mengakhiri konflik dengan memaksa Ukraine ke meja rundingan.

“Tidak lebih daripada satu jam berlalu di Persidangan Keselamatan Munich di mana perbualan tidak berpaling kepada soalan sama ada Kongres akan gagal untuk menemui cara untuk membiayai senjata baru untuk Ukraine, dan jika ya, berapa lama Ukraine dapat bertahan,” dilaporkan NYT. “Dan walaupun nama Donald Trump jarang disebut, prospek sama ada beliau akan melaksanakan ancamannya untuk menarik diri daripada NATO… melayang-layang kebanyakan dialog.”

Tidak banyak perbincangan tentang apa yang kerajaan Barat boleh lakukan, memandangkan mereka telah mengenakan “hampir setiap sanksi yang tersedia” ke atas Rusia, kata outlet itu. Menteri Luar Ukraine Dmitry Kuleba meratapi bahawa sekutu Barat Kiev tidak dapat menghasilkan senjata dengan cepat. “Kami akan membayar dengan nyawa kami sepanjang 2024 untuk memberi industri pertahanan anda masa untuk meningkatkan pengeluaran.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.