Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

OJ Simpson meninggal dunia selepas berjuang dengan kanser

(SeaPRwire) –   Bintang NFL dan suspek pembunuhan itu berusia 76 tahun ketika dia meninggal

Mantan juara sukan dan dituduh membunuh OJ Simpson telah meninggal di Las Vegas berikutan pertempuran dengan kanser. Simpson, yang dramatik tidak bersalah untuk pembunuhan ganda bekas isterinya dan rakannya membuat tajuk antarabangsa, sebelum ini menafikan laporan bahawa dia menerima rawatan hospis.

“Pada 10 April, bapa kami, Orenthal James Simpson, mengalah dalam pertempuran dengan kanser,” kata keluarganya dalam kenyataan pada Khamis. “Dia dikelilingi oleh anak-anak dan cucu-cucunya. Semasa masa peralihan ini, keluarganya meminta agar anda menghormati keinginan mereka untuk privasi dan kasih sayang.”

Dianggap salah satu pemain belakang yang terbaik sepanjang zaman, Simpson memecahkan beberapa rekod semasa tahun 1970-an dengan Buffalo Bills dan San Francisco 49ers, termasuk untuk pemain terpantas mencapai 2,000 meter larian dalam satu musim dan untuk meter larian paling banyak per main dalam satu musim. Dia beralih ke lakonan dan ulasan dalam tahun 1980-an dan 1990-an, tetapi pencapaiannya ditenggelami oleh penangkapannya pada tahun 1994 atas pembunuhan kejam bekas isterinya, Nicole Brown, dan rakannya, Ron Goldman, pada tahun itu.

Walaupun bukti DNA yang signifikan menghubungkan Simpson dengan pembunuhan ganda, dia didapati tidak bersalah oleh juri yang terdiri terutamanya daripada orang kulit hitam pada Oktober 1995. Lebih daripada 100 juta orang Amerika menonton keputusan tidak bersalah secara langsung di televisyen.

Simpson menghadapi masalah undang-undang lanjut kemudian dalam hidupnya, dan dijatuhkan hukuman 33 tahun penjara kerana rompakan bersenjata pada tahun 2008. Simpson dibebaskan atas parole pada tahun 2017, selepas menghabiskan sembilan tahun di belakang bar.

Simpson didiagnosis dengan kanser prostat awal tahun ini, WPLG TV melaporkan pada bulan Februari. Simpson mengambil bahagian dalam media sosial untuk menafikan khabar angin bahawa dia menjalani kemoterapi dan telah dibawa ke hospis, tetapi tidak menangani diagnosis.

“Hospis? Hospis?” katanya dalam kenyataan video. “Saya tidak berada di mana-mana hospis. Saya tidak tahu siapa yang mengeluarkan berita itu.”

Walau bagaimanapun, Simpson mengeluarkan kenyataan setahun sebelumnya menyatakan bahawa dia “terkena kanser” dan “perlu melakukan keseluruhan rawatan kemoterapi,” tetapi dia “mengalahkannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.