Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu panggil kabinet perang

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengadakan mesyuarat kabinet perang

Jerusalem Barat bersedia untuk menyakiti siapa sahaja yang menyakiti mereka, kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dalam kenyataan awal Ahad selepas Iran melancarkan beberapa gelombang drone ke arah Israel sebagai tindak balas kepada serangan udara ke atas kompleks diplomatik Iran di Syria.

Tehran menuduh Jerusalem Barat serangan April 1, yang membunuh tujuh pegawai Kor Pasukan Quds IRGC, termasuk dua jeneral berpangkat tinggi. Walaupun Israel telah mengekalkan senyap mengenai perkara itu – dasar biasa mereka terhadap pembunuhan luar negara – ia dipercayai secara meluas telah melaksanakannya. Iran telah bersumpah untuk memberikan “tamparan di muka” kepada Jerusalem Barat, dengan Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei menyatakan Jerusalem Barat “harus dihukum” dan “akan dihukum”.

Berikutan pelancaran drone dan peluru berpandu Iran ke arah Israel pada malam Sabtu, Netanyahu mengeluarkan kenyataan video di mana beliau mengumumkan bahawa Jerusalem Barat telah bersedia untuk serangan terus oleh Tehran selama bertahun-tahun dan terutamanya dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

“Sistem pertahanan kami dikerahkan; kami bersedia untuk sebarang senario, baik secara pertahanan mahupun serangan balas,” katanya, mengucapkan terima kasih kepada AS, UK, Perancis dan negara-negara lain yang menyokong Israel.

Kami telah menetapkan prinsip jelas: Barangsiapa yang menyakiti kami, kami akan menyakiti mereka.

Netanyahu telah mengumpulkan Kabinet Perangnya di Tel Aviv, pejabatnya menulis dalam X (dahulunya Twitter). Pasukan Presiden AS Joe Biden berkomunikasi secara berterusan dengan pegawai Israel ketika situasi berkembang, Bait Putih menyatakan dalam kenyataan media, mengulangi sokongan mereka untuk Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.