Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu mendakwa kejayaan dalam menewaskan serangan Iran

(SeaPRwire) –   Tentera Israel mengatakan ia menembak jatuh 99% daripada lebih daripada 300 drone dan peluru berpandu yang dilancarkan oleh Tehran

Israel berjaya menangkis serangan drone dan peluru berpandu besar-besaran Iran, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah berkata. Komen beliau datang selepas tentera Israel mendakwa telah menangkis 99% objek udara masuk.

Pada hujung minggu, Tehran melancarkan serangan “meluas” ke atas negara Yahudi itu, yang Tentera Pertahanan Israel (IDF) berkata termasuk lebih daripada 300 peluru berbagai jenis dan drone bunuh diri. Serangan itu datang sebagai membalas apa yang Iran dakwa ialah serangan udara Israel di kedutaannya di Damascus awal bulan ini yang membunuh beberapa pegawai tentera Iran kanan.

Pada Ahad, dalam kenyataan awam pertamanya sejak serangan itu, Netanyahu mengeluarkan mesej ringkas mendakwa kejayaan menangkis serbuan. “Kami menangkis. Kami menghalang. Bersama kami akan menang,” beliau menulis di X (dahulunya Twitter).

Ucapan itu disebut oleh Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant yang tegas bahawa Israel, AS dan rakan-rakannya “menghalang serangan ini dengan cara yang belum pernah berlaku.” Beliau juga berkata bahawa serangan itu membantu dunia melihat “wajah sebenar Iran,” yang beliau huraikan sebagai “negara pengganas.”

Jurucakap IDF Laksamana Muda Daniel Hagari menilai bahawa “99% ancaman yang dilancarkan ke wilayah Israel ditangkis,” memuji perkembangan itu sebagai “pencapaian strategik yang sangat penting.” Beliau berkata ia berdasarkan keunggulan teknologi IDF dan sokongan koalisi yang kuat.

Pada masa yang sama, Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Iran mengatakan bahawa Tehran berjaya mengenai dan memusnahkan “sasaran tentera penting,” tanpa memberikan butiran lanjut. IDF sebelum ini mengakui bahawa salah satu pangkalan tentera mengalami kerosakan ringan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.