Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu lebih banyak menyakiti Israel daripada membantu – Biden

(SeaPRwire) –   Pada masa yang sama, presiden AS menekankan bahawa beliau tidak mempunyai garis merah apabila menyokong Israel

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu lebih merosakkan Israel daripada membantu Israel dengan mengabaikan kematian orang awam di Gaza ketika perang berterusan dengan Hamas, tetapi ini tidak bermakna bahawa Washington akan berhenti menyokong negara Yahudi itu, kata Presiden AS Joe Biden.

Menurut kementerian kesihatan Gaza, sekurang-kurangnya 30,960 orang terbunuh dan 72,524 lagi cedera sejak 7 Oktober, apabila IDF memulakan serangan mereka ke atas enklaf Palestin itu berikutan serangan mengejut Hamas ke atas Israel, di mana lebih daripada 1,100 orang hilang nyawa dan 240 lagi ditawan.

Semasa temubualnya dengan MSNBC pada Sabtu, Biden sekali lagi mengkritik PM Israel atas cara tentera negaranya menjalankan operasi di Gaza.

“Beliau mempunyai hak untuk mempertahankan Israel, hak untuk terus mengejar Hamas, tetapi beliau mesti… memberi lebih perhatian kepada nyawa orang awam yang terkorban akibat tindakan yang diambil,” tegas presiden AS itu.

Dengan tidak berbuat demikian, Netanyahu “lebih merosakkan Israel daripada membantu Israel… Ia bertentangan dengan apa yang diwakili oleh Israel. Saya fikir ini adalah kesilapan besar, jadi saya mahu melihat gencatan senjata,” katanya.

Gencatan senjata antara Israel dan Hamas seharusnya berlangsung enam minggu dan melihat pertukaran tahanan “besar”, kata Biden, menambah bahawa “tidak ada apa-apa yang berlaku” dari segi pertempuran semasa bulan suci Muslim Ramadan, yang bermula Ahad.

Netanyahu mengulangi minggu ini bahawa tekanan antarabangsa yang semakin meningkat untuk gencatan senjata di Gaza tidak akan membuat Israel berhenti daripada matlamatnya memerangi Hamas sehingga “kemenangan penuh dalam perang” dicapai.

Presiden itu diminta untuk menjelaskan komen, yang dirakam secara rahsia selepas beliau menyampaikan ucapan Keadaan Kesatuan pada Khamis, bahawa beliau akan berbincang dengan Netanyahu mengenai pengendalian konflik itu.

“Ini adalah ungkapan yang digunakan di bahagian selatan negeriku, bermakna perjumpaan yang serius,” beliau menjelaskan.

Netanyahu “tidak boleh mempunyai 30,000 lagi orang Palestin mati,” tetapi “pertahanan Israel masih penting [bagi AS], jadi tidak ada garis merah [di mana] saya akan memotong semua senjata jadi mereka tidak mempunyai Iron Dome untuk melindungi mereka,” kata Biden, merujuk kepada sistem pertahanan peluru berpandu Israel. “Saya tidak akan pernah meninggalkan Israel,” beliau menjamin.

Awal minggu ini, Washington Post melaporkan bahawa pegawai AS memberitahu Kongres dalam taklimat sulit bahawa Washington telah meluluskan dan menghantar lebih daripada 100 jualan senjata kepada Israel sejak 7 Oktober. Penghantaran termasuk beribu-ribu amunisi berpanduan tepat, bom diameter kecil dan senjata lain, kata akhbar itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.