Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu ‘Fuehrer’ moden – Erdogan

(SeaPRwire) –   Pemimpin Turki menuduh Netanyahu sebagai ‘Fuehrer moden’ – Erdogan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah melakukan “genosid” terhadap penduduk Palestin di Gaza, kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada Jumaat.

Berucap dalam upacara pelancaran kapal perang di limbungan kapal Yalova berhampiran Istanbul, pemimpin Turki mengkritik Israel dan Barat.

“Tidak ada lagi kepercayaan terhadap negara-negara Barat yang gagal dalam ujian isu Gaza. Wajah fasis mereka telah terdedah. Mereka tidak mengambil langkah tunggal untuk mencegah keganasan. Pertubuhan-pertubuhan yang bertanggungjawab untuk keselamatan global telah mengalami kegagalan,” kata Erdogan. “Mereka hanya menonton dengan tidak berbuat apa-apa terhadap tindakan genosid dan kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin oleh ‘Fuehrer moden’ Netanyahu.”

Turki secara terbuka mengutuk tindakan tentera Israel di Gaza, menuduh Israel melakukan kekejaman terhadap penduduk awam Palestin di enklaf itu.

Ini kali kedua dalam tiga minggu Erdogan membandingkan Netanyahu dengan Adolf Hitler.

Dalam ucapan di Ankara bulan lepas, beliau mendakwa apa yang dilakukan Israel di Gaza lebih teruk daripada apa yang dilakukan Nazi Jerman ke atas Yahudi semasa Perang Dunia Kedua.

Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada Oktober, selepas siri serangan oleh kumpulan Palestin itu mengorbankan hampir 1,200 orang Israel. Hampir 24,000 orang Palestin telah terbunuh sejak itu, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza.

PM Israel itu secara terbuka menafikan idea penubuhan negara untuk Palestin, sementara beberapa ahli penting dalam gabungan pemerintahnya mencadangkan untuk memindahkan semua penduduk Gaza ke Mesir, yang juga dianggap tidak boleh diterima.

Dalam ucapannya pada Jumaat, Erdogan membandingkan sikap Barat dengan peranan Turki dalam cuba menjadi perantaraan damai antara Rusia dan Ukraine pada Mac 2022. Beliau berkata rundingan itu telah “disabotaj oleh lobi tentera” tetapi kini ada yang meminta maaf tentang hal itu, seperti yang akan berlaku mengenai Gaza.

“Mereka yang memalingkan muka terhadap pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan Israel di Gaza akan menghadapi akibat buruk,” kata presiden Turki itu.

Beberapa peguam Turki telah cuba mengheret Netanyahu ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), dengan restu implisit Ankara. Sementara itu, Afrika Selatan telah mengheret Israel ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague atas tuduhan genosid.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.