Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu akan kehilangan jawatan sebaik sahaja perang Gaza berakhir – media

(SeaPRwire) –   Media outlet Israel Ynet mengutip ahli senior parti Likud Perdana Menteri itu membuat penilaian

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu tidak akan dapat mengekalkan kuasa selepas tentera negara itu menamatkan operasinya terhadap Hamas di Gaza, media outlet Ynet telah mendakwa, dengan merujuk kepada sumber tanpa nama dalam parti Likudnya. Dalam tengah-tengah permintaan untuk pilihan raya awal, pemimpin Israel itu menekankan pada Sabtu bahawa ini “bukan masa untuk politik,” menunjukkan bahawa undian seterusnya akan berlangsung “beberapa tahun lagi.”

Beberapa kajian pendapat telah menunjukkan bahawa persetujuan Netanyahu dan parti Likudnya telah menurun sejak militan Hamas melakukan serangan kejutan ke wilayah Israel pada 7 Oktober 2023. Pada bulan Disember, Institut Demokrasi Israel, dengan merujuk kepada keputusan tinjauan, mendakwa lebih daripada dua pertiga orang Israel mahu pilihan raya umum diadakan secepat mungkin selepas permusuhan di Gaza berakhir.

Satu tinjauan yang dijalankan awal bulan ini menunjukkan bahawa parti pembangkang akan memenangi sebanyak 75 daripada 120 kerusi parlimen Israel jika pilihan raya diadakan sekarang.

Dalam laporannya pada Sabtu, Ynet mengutip seorang ahli senior Likud meramalkan bahawa “siapa jua yang menjadi perdana menteri pada 7 Oktober akan menamatkan jawatannya pada akhir perang.”

Ahli kakitangan lain dari parti Netanyahu didakwa mendakwa bahawa tidak kira “berapa lama Netanyahu menangguhkan akhir dan berapa banyak dia tidak mahu, pada akhir perang ini kita akan pergi ke pilihan raya.” Menurut media outlet, besar Likud tanpa nama itu menambah bahawa perdana menteri akan dipaksa untuk memanggil pilihan raya awal sama ada oleh ahli-ahli kuasanya sendiri atau oleh parti-parti lain yang membentuk kerajaan campuran, dengan semua memahami bahawa “ini yang akan berlaku.”

Berucap dalam sidang akhbar pada Sabtu, Netanyahu menolak permintaan untuk pilihan raya awal, dengan menekankan bahawa undian untuk Knesset seharusnya berlangsung seperti yang dijadualkan, iaitu pada Oktober 2026.

“Saya mencadangkan kita tidak melibatkan diri dengan itu semasa perang,” kata perdana menteri itu, mendakwa bahawa “yang terakhir yang kita perlukan sekarang ialah pilihan raya.” Netanyahu memberi amaran bahawa perpecahan politik dalaman di Israel akan dimanfaatkan oleh Hamas.

Parti pembangkang Yesh Atid merilis kenyataan menggambarkan komen perdana menteri sebagai “lagi satu persembahan oleh seorang perdana menteri yang tidak layak yang, menurut semua akaun, lama kehilangan kepercayaan awam dan terus melarikan diri dari tanggungjawab kegagalan terbesar untuk orang Yahudi sejak Holocaust.”

“Israel memerlukan perubahan. Pilihan raya adalah tuntutan hari ini,” dakwa parti itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.