Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negeri AS bergerak untuk mengharamkan ‘mengikat babi’ oleh polis

(SeaPRwire) –   Jabatan Keadilan Amerika Syarikat lama memberi amaran bahawa kaedah tahanan kontroversi ini menyebabkan kematian suspek dalam tahanan

Senat negeri Washington sebulat suara meluluskan rang undang-undang yang akan mengharamkan penguatkuasaan undang-undang daripada mengikat suspek seperti babi, dengan beberapa ahli politik mencadangkan teknik itu menyebabkan kematian seorang lelaki di Tacoma pada tahun 2020.

Undang-undang itu diluluskan tanpa sebarang tentangan di Senat negeri pada Selasa. Semasa undian, Senator negeri Demokrat Yasmin Trudeau merujuk kes Manuel Ellis, seorang lelaki berusia 33 tahun yang mati sesak nafas dalam tahanan polis selepas tangan dan kakinya dicantumkan di belakang badan – tahanan yang biasanya dikenali sebagai ‘mengikat seperti babi’.

”Dia dicintai dan dia adalah ahli keluarga seseorang. Dan saya fikir mana-mana dari kita di lantai ini tidak mahu ahli keluarga kita menghabiskan beberapa minit terakhir hidup mereka dengan cara ini yang tidak manusiawi,” kata Trudeau, yang menaja rang undang-undang itu.

Sebelum ia boleh sampai ke meja gabenor, rang undang-undang Senat akan pergi ke Dewan Negeri untuk undian berasingan.

Penyokong lain langkah itu, Senator Negeri John Lovick – yang berkhidmat sebagai pegawai negeri selama lebih tiga dekad – memanggil kaedah tahanan itu “menghinakan.” Beliau menggambarkan pengalamannya sebagai pegawai, menambah “Saya telah hidup dengan malu menonton seseorang diikat seperti babi.”

Walaupun peguam agung negeri mengesyorkan terhadap teknik itu dalam kertas dasar yang dikeluarkan pada 2022, beberapa agensi polis tempatan terus membenarkannya dalam garis panduan mereka. Jabatan Keadilan Amerika Syarikat juga telah mendesak terhadap mengikat seperti babi sejak sekurang-kurangnya 1995, apabila ia mengeluarkan buletin mencadangkan bahawa pegawai “Jangan pernah mengikat… belenggu tangan ke belenggu kaki atau kaki.” Nota itu menyatakan tahanan itu boleh menyebabkan “asfiksia kedudukan,” keadaan yang disebabkan oleh kekurangan oksigen.

Pembedahan mayat menetapkan kematian Ellis dalam tahanan polis sebagai pembunuhan disebabkan oleh kekurangan oksigen, di mana tiga pegawai polis Tacoma kemudian didakwa dengan pembunuhan atau pembunuhan. Semua dibebaskan pada akhir tahun lepas berikutan perbicaraan dua bulan, bagaimanapun, dengan pembelaan mendakwa kematian Ellis sebenarnya adalah akibat penyakit jantung dan penggunaan dadah.

Jabatan Polis Tacoma kemudian mengemaskini dasar penggunaan kekerasan, dengan Ketua Avery Moore menyatakan garis panduan sebelumnya “gagal melayani kepentingan terbaik jabatan polis atau masyarakat.”

Lobi dengan Persatuan Sherif dan Ketua Polis Washington, James McMahan, telah berhujah terhadap rang undang-undang mengikat seperti babi, dengan menyatakan bahawa bukannya melarang amalan itu, pembuat undang-undang harus melabur dalam “alternatif,” walaupun beliau enggan mencadangkan mana-mana pilihan lain kumpulan itu akan menyokong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.