Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara Pasifik bertindak balas kepada sindiran kanibalisme Biden

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Papua New Guinea mengecilkan komen presiden AS tentang kematian bapa saudaranya yang diduga di negara itu

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden baru-baru ini membuat komen dimana beliau menyarankan bahawa bapa saudaranya dimakan oleh kanibal di Papua New Guinea semasa Perang Dunia II, telah dikatakan tidak wajar oleh perdana menteri negara di Kepulauan Pasifik Barat Daya itu.

Rabu lalu, Biden menceritakan kisah Ambrose Finnegan, bapa saudara ibunya, yang dicatat oleh tentera AS sebagai hilang dalam tindakan di atas New Guinea, selepas pesawat yang ditumpanginya terhempas di Lautan Pasifik, meninggalkan hanya satu survivor. Menurut presiden, pesawat bapa saudaranya ditembak jatuh dan mayatnya tidak pernah dijumpai kerana “terdapat banyak kanibal – benar-benar – di bahagian New Guinea itu.”

“Kadang-kadang anda mempunyai momen longgar,” kata Perdana Menteri James Marape dalam temubual Ahad, bertindak balas kepada komen Biden. Beliau menambah bahawa beliau telah bertemu dengan pemimpin AS itu pada empat kesempatan yang berbeza, dan “beliau sentiasa mempunyai sikap yang baik terhadap Papua New Guinea” dan tidak pernah menyebut tentang kanibalisme.

“Komen Presiden Biden mungkin tergelincir lidah; bagaimanapun, negaraku tidak layak diberi label sedemikian,” kata Marape.

Papua New Guinea digerakkan ke dalam Perang Dunia II, yang bukanlah perjuangan negara itu, kata perdana menteri itu. Beliau menyeru Washington untuk membantu membersihkan PNG dan Kepulauan Solomon, yang “berserakan dengan sisa-sisa Perang Dunia II, termasuk sisa manusia, bangkai kapal terbang, bangkai kapal, terowong dan bom,” yang masih membahayakan orang yang tinggal di sana. Jika ini dilakukan, maka “kebenaran tentang anggota perkhidmatan yang hilang seperti Ambrose Finnegan boleh diletakkan untuk beristirahat,” cadangnya.

Amerika Syarikat sedang berusaha untuk mempengaruhi Papua New Guinea ketika ia bersaing dengan China di rantau ini. Tahun lalu, Washington menandatangani perjanjian kerjasama pertahanan dengan negara pulau itu. Beijing mencapai perjanjian serupa dengan Kepulauan Solomon yang berjiran.

Menteri Luar Negara China Wang Yi bertemu dengan Marape di ibu negara, Port Moresby pada Ahad dalam usaha untuk memupuk hubungan ekonomi yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.