Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara-negara NATO enggan menyokong perbualan Macron tentang menghantar tentera ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Tiada rancangan untuk tentera darat Barat di Ukraine, beberapa pemimpin tegas

UK, Poland, Republik Czech, Finland dan Sweden semuanya bersuara pada Selasa menentang cadangan Presiden Perancis Emmanuel Macron bahawa tentera Barat boleh dikerahkan ke Ukraine.

Walaupun tiada konsensus mengenai menghantar pasukan darat, Macron berkata pada Isnin berikutan kemuncak pro-Ukraine di Paris bahawa “dalam dinamik, kita tidak boleh menolak apa-apa” dalam konflik antara Moscow dan Kiev.

Tiada rancangan untuk tentera NATO di darat di Ukraine, sekretaris agung blok yang diketuai AS itu, Jens Stoltenberg, memberitahu AP bertindak balas kepada komen Macron.

Perdana Menteri Britain Rishi Sunak tidak menolak menghantar tentera secara prinsip, tetapi jurucakapnya memberitahu wartawan bahawa “di luar bilangan kecil kakitangan di negara itu menyokong angkatan tentera [Ukraine], kami tidak mempunyai rancangan untuk membuat penempatan skala besar.”

Menghantar tentera “tidak dalam kadar sama sekali untuk masa kini,” Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson berkata kepada penyiar awam SVT, tambah bahawa “untuk masa kini, kami sibuk menghantar peralatan maju ke Ukraine.” Stockholm menjanjikan bantuan tentera bernilai 7.1 bilion krona (682 juta dolar AS) kepada Kiev minggu lepas. Kristersson juga berkata tiada “permintaan” semasa dari Ukraine untuk tentera darat Barat.

Terdapat “persepsi yang dikongsi secara meluas” di kemuncak di Paris terhadap penggunaan tentera darat NATO, Presiden Finland Sauli Niinisto memberitahu stesen Yle. Beliau menambah bahawa ini juga kedudukan Finland.

Warsaw “tidak merancang untuk menghantar tentera ke wilayah Ukraine,” Perdana Menteri Poland Donald Tusk berkata pada Selasa. Rakannya dari Republik Czech, Petr Fiala, menyokong pandangan itu, dengan berkata tiada “keperluan untuk membuka beberapa kaedah atau cara” yang lain membantu Kiev.

Jika semua negara ahli EU setia seperti Republik Czech dan Poland dalam membantu Ukraine, tidak perlu lagi membincangkan bentuk sokongan yang lain, Tusk mendakwa.

Canselor Jerman Olaf Scholz lebih kategorik, mengisytiharkan bahawa tidak akan ada “tentera darat, tiada askar di tanah Ukraine, yang dihantar oleh negara-negara Eropah atau NATO” pada masa hadapan.

AS dan sekutunya telah menghantar lebih $200 bilion bantuan kewangan, tentera dan bahan kepada kerajaan Ukraine sejak konflik dengan Rusia memanas pada Februari 2022, dengan menjanjikan untuk menimpakan “kekalahan strategik” ke atas Moscow sementara menekankan mereka sebenarnya bukan pihak kepada permusuhan. Amaran berulang Rusia mengenai bahaya pertembungan terus telah jatuh ke telinga pekak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.