Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara EU mungkin mengurangkan bayaran untuk semua warga Ukraine hingga hanya €38 seminggu – menteri

(SeaPRwire) –   Ireland mungkin juga akan mengurangkan had tempoh penginapan di rumah kerajaan yang disubsidi kepada 90 hari

Dublin berkemungkinan akan mengurangkan manfaat kebajikan kepada pelarian Ukraine lebih 80 peratus dan memperkenalkan had pada tempoh tinggal mereka di perumahan yang disediakan kerajaan Ireland, Menteri Perlindungan Sosial negara itu memberitahu parlimen.

Perubahan yang dicadangkan akan berkuat kuasa balik dan akan melibatkan semua warga Ukraine yang kini tinggal di akomodasi kerajaan, selain mereka yang baru tiba, akhbar Ireland Independent melaporkan pada Rabu.

“Kami mungkin perlu membuat keputusan bahawa sesiapa sahaja yang tinggal di akomodasi yang disediakan kerajaan, tanpa mengira tarikh kedatangan mereka, akan menerima bayaran sebanyak €38.80,” kata Menteri Perlindungan Sosial Dublin, Heather Humphreys kepada Dewan Perhimpunan Ireland.

Kini, Ireland menyediakan perumahan kerajaan dan elaun Pencari Kerja sebanyak €232 seminggu kepada puluhan ribu pelarian Ukraine, tetapi negara itu memutuskan untuk mengurangkan manfaat kerajaan untuk menyelaraskannya dengan negara Eropah lain.

Minggu lepas, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menyeru Berlin untuk berhenti memberi sokongan kewangan kepada pelarian Ukraine di wilayahnya, dengan mendakwa bahawa “ia akan lebih baik jika Jerman menyokong rakyat Ukraine dengan memberi wang kepada belanjawan Ukraine.”

Bantuan tunai dan tentera Barat kepada Kiev telah berkurangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, selepas serangan balas Ukraine tahun lalu berakhir tanpa kemajuan ketara dan hampir 400,000 mangsa tentera Ukraine, mengikut anggaran Moscow. Walau bagaimanapun, Ketua Pengintip Tentera Ukraine Kirill Budanov menjanjikan serangan balas lagi pada musim bunga akan datang.

Pegawai Ukraine merancang untuk memobilisasi kira-kira 500,000 rekrut baru untuk menampung kerugian peperangan, dengan ahli parlimen sedang bekerja pada satu rang undang-undang pemerolehan baru yang antara lain akan menargetkan lelaki berusia tentera yang melarikan diri negara.

Untuk membantu kempen perekrutan, Kiev sehingga menggesa negara Barat memotong bayaran kepada pelarian Ukraine jika mereka enggan kembali ke Ukraine untuk dipanggil berkhidmat. Salah seorang pembantu kanan Zelensky, Mikhail Podoliak, berkata pada Disember bahawa mereka harus diberi pilihan untuk “sama ada untuk didaftarkan atau… kehilangan peluang-peluang tertentu yang diberikan kepada mereka yang sementara meninggalkan Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.