Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara Amerika Selatan mengambil tindakan radikal setelah fitnah ‘pembunuh teroris’

(SeaPRwire) –   Presiden Javier Milei Argentina berulang kali memperlekehkan rakan sejawatannya dari Colombia

Colombia mengusir semua diplomat Argentina dari kedutaan negara itu di Bogota selepas Presiden Javier Milei Argentina memanggil Presiden Colombia Gustavo Petro sebagai “pengganas pembunuh.”

“Uncapan presiden Argentina telah merosakkan keyakinan negara kami, selain menghina martabat Presiden Petro yang dipilih secara demokratik,” kata kementerian luar Colombia dalam kenyataan pada Rabu.

“Dalam konteks ini, Kerajaan Colombia mengarahkan pengusiran diplomat dari kedutaan Argentina di Colombia,” tambah kenyataan itu.

Dalam temubual dengan perkhidmatan bahasa Sepanyol CNN yang akan disiarkan Ahad ini, Milei berkata tentang Petro: “Tidak banyak yang boleh diharapkan daripada seseorang yang pernah menjadi pengganas pembunuh.”

Pemimpin Argentina itu merujuk kepada latar belakang Petro sebagai pemberontak sayap kiri pada zaman remajanya pada akhir 1970-an, sebelum kumpulan itu melancarkan kempen penculikan, curi senjata, rampasan tanah, dan pembunuhan lebih daripada sedozen politikus. Petro ditangkap pada 1985, disiksa, dan dipenjara selama 18 bulan kerana memiliki senjata haram.

Petro memasuki politik selepas M19 membubarkan diri pada akhir 1980-an, dan dipilih sebagai presiden pada 2022. Seorang sayap kiri, kerajaannya – menurut Menteri Keadilan Nestor Osuna – telah mengamalkan dasar toleransi terhadap pengeluaran kokain berskala kecil. Beliau juga telah menandatangani perjanjian gencatan senjata dengan kumpulan gerila dan berjanji reformasi kebajikan, buruh, dan alam sekitar. Walau bagaimanapun, reformasi-reformasi ini terbukti mahal dan sukar untuk dilaksanakan, dan rating Petro telah merosot daripada 56% pada 2022 ke 26% pada akhir tahun lepas.

Milei berada di hujung spektrum politik yang bertentangan. Seorang pemimpin sayap kanan libertarian, Milei dipilih tahun lepas dengan manifesto radikal reformasi ekonomi. Milei telah menutup setengah daripada jabatan kerajaan Argentina, memecat puluhan ribu birokrat, dan berjanji menutup bank pusat negara itu. Walaupun beberapa dasar beliau telah menghasilkan buah (deregulasinya pasaran perumahan segera menaikkan harga rumah di Buenos Aires sebanyak 20% dan negara itu mencapai lebihan kewangan buat kali pertama dalam lebih satu dasawarsa pada Januari), inflasi telah melonjak melebihi 250% dan kadar pengangguran mencapai rekod tertinggi.

Awal tahun ini, Colombia menarik balik dutanya ke Argentina selepas Milei memanggil Petro “komunis pembunuh yang merosakkan Colombia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.