Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara Amerika Selatan akan memutuskan hubungan dengan Israel

(SeaPRwire) –   Presiden Colombia Gustavo Petro telah mengutuk pembunuhan berterusan di Gaza, memanggilnya “pemusnahan ke atas seluruh bangsa”

Bogota akan memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel kerana kepimpinannya yang “genosid”, Presiden Colombia Gustavo Petro mengumumkan pada hari Rabu.

Pada bulan Mac, berikutan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menuntut gencatan senjata segera dan bantuan kemanusiaan lebih ke Gaza, beliau berjanji akan memutuskan hubungan dengan negara Yahudi itu sekiranya ia gagal memenuhi tuntutan tersebut.

Dalam ucapan Hari Buruh di Bogota, Petro menyatakan solidariti dengan orang Palestin di Gaza kanak-kanak mereka telah mati, tercabut oleh bom.”

“Di sini, di hadapan anda… sebagai presiden republik, saya mengumumkan bahawa esok, pada 2 Mei, kami akan memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel kerana mempunyai kerajaan genosid,” kata presiden itu.

“Zaman genosid, pemusnahan seluruh bangsa di hadapan mata kita, tidak boleh kembali… Jika Palestin mati, kemanusiaan mati,” beliau tambah.

Menteri Luar Israel Israel Katz mengutuk tindakan itu, menuduh Presiden Petro membantu Hamas dan “berpihak kepada makhluk paling menjijikkan yang diketahui oleh umat manusia.” Beliau menggelar pemimpin Amerika Selatan itu sebagai presiden yang “membenci, anti-Semitik,” dalam posting di X (dahulunya Twitter) pada hari Rabu.

Kumpulan Islamis itu melancarkan serangan kejutan ke atas Israel pada 7 Oktober, di mana lebih daripada 1,100 orang Israel terbunuh, dan sekurang-kurangnya 250 ditawan.

Colombia menarik balik dutanya ke Israel tidak lama selepas bermulanya operasi tentera Israel (IDF) di Gaza, yang sehingga kini telah membunuh kira-kira 34,000 orang Palestin, menurut pihak berkuasa tempatan. Pengepungan IDF terhadap enklaf itu, operasi pengeboman besar-besaran, dan krisis kemanusiaan yang diakibatkan, telah mendatangkan kecaman meluas.

Brazil, Chile, Bolivia, Honduras, Belize, Chad, Jordan, Bahrain, Turki dan Afrika Selatan telah menarik balik duta mereka dari Israel kerana permusuhan di Gaza, dengan sesetengah memutuskan hubungan sepenuhnya.

Afrika Selatan, walaupun mengutuk Hamas, telah membawa kes terhadap Israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang disokong PBB, menuduhnya melakukan tindakan genosid terhadap awam. Dalam keputusannya, mahkamah itu menuntut supaya Israel mengambil semua langkah yang mungkin untuk mencegah genosid, menghukum mana-mana anggota IDF yang melakukan tindakan sedemikian, dan memberikan sanksi kepada pegawai yang secara terbuka memanggil untuk genosid orang Palestin. Ia juga meminta langkah-langkah untuk menangani “keadaan yang merugikan kepada kehidupan di Jalur Gaza.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.