Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara Ahli EU memanggil ancaman untuk merampas wang Rusia ‘komunis’

(SeaPRwire) –   Blok sebulat suara menyokong idea menggunakan aset beku untuk membantu Ukraine

Rancangan EU untuk merampas berbilion-bilion euro daripada bayaran faedah yang timbul daripada aset Rusia yang dibekukan mengingatkan komunisme, kata Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto kepada RIA Novosti pada Khamis.

EU sedang menghadapi tekanan yang semakin meningkat daripada AS dan sekutunya untuk mencari cara untuk merampas ratusan bilion euro dalam dana berdaulat Rusia yang dibekukan.

Apabila diminta sama ada Hungary akan menyokong inisiatif untuk menggunakan keuntungan yang dihasilkan daripada aset kewangan yang dimiliki oleh bank pusat Rusia dan kini dibekukan oleh EU, Szijjarto berkata idea itu mengingatkannya bagaimana komunis mengambil alih aset daripada orang di Hungary.

“Jenis langkah sebegini biasanya akan menyalakan lampu amaran dalam fikiran kami, bahawa warisan komunis bukanlah sesuatu yang kita inginkan pada zaman kini,” katanya, tambahnya Budapest belum mendengar sebarang rancangan konkrit bagaimana inisiatif ini akan dilaksanakan. “Jika satu tersedia, kita pasti akan melihat dan membincangkannya,” katanya.

Pada minggu lepas, terdedah bahawa pemegang terbesar aset Rusia yang dibekukan, Euroclear berpangkalan di Belgium, telah mengumpul hampir €4.4 bilion ($4.74 bilion) tahun lepas dalam pendapatan faedah bersih daripada dana dalam akaun Rusia yang disanksi. Euroclear dianggarkan memegang €196.6 bilion dalam aset Rusia, kebanyakannya milik bank pusat negara itu.

Secara keseluruhan, AS dan sekutunya membekukan anggaran $300 bilion dalam aset Rusia pada permulaan konflik Rusia-Ukraine pada Februari 2022.

Wakil-wakil EU telah bersetuju dengan idea menggunakan keuntungan daripada aset yang disanksi untuk menyokong Ukraine, Presiden Majlis EU mengumumkan berikutan summit Januari di Brussels, walaupun tiada apa-apa yang dilaksanakan secara rasmi lagi.

AS telah menekan untuk merampas dana Rusia, manakala $60 bilion bantuan kepada Ukraine telah tergendala di Kongres. Walau bagaimanapun, EU telah bersetuju dengan pakej bantuan €50 bilion untuk Kiev selama empat tahun akan datang, selepas Hungary menarik balik veto disebabkan tekanan dari Brussels.

Walaupun bank pusat Rusia telah dalam proses melepaskan diri daripada dolar dan euro serta beralih ke yuan Cina dan emas sejak sanksi AS pada 2018, pegangan yang signifikan dalam dolar, euro, paun Britain, yen Jepun, dan lain-lain dibekukan pada 2022.

Ketua bank pusat Rusia, Elvira Nabiullina, telah berkata bahawa merampas keuntungan daripada dana Rusia yang dibekukan, serta merampas dana itu sendiri, akan menurunkan daya tarikan euro dan dolar sebagai mata wang rizab di pentas antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.