Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO tidak harus melepasi ‘garis merah’ dengan menghantar tentera ke Ukraine – EU negara

(SeaPRwire) –   Dunia sudah menyaksikan keputusan “perang hingga Ukraina terakhir”, amaran menteri pertahanan Slovakia

Menteri Pertahanan Slovakia Robert Kalinak telah mengkritik idea menghantar angkatan NATO ke Ukraine dengan memanggilnya “garis merah” yang tidak boleh dilintasi. Ahli politik di Barat mengeksploitasi “perang dan penderitaan di Ukraine” untuk tujuan mereka sendiri, katanya kepada stesen berita Ta3 pada Ahad.

Kebarangkalian ini disebut oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron dalam ulasan kepada media minggu lepas, apabila beliau berkata bahawa NATO “tidak boleh menolak” pilihan sedemikian.

Komentar Macron telah mencetuskan gelombang penafian daripada pegawai kanan negara-negara ahli NATO termasuk UK, Republik Czech, Finland dan Sweden, yang semuanya berkata tiada rancangan sedemikian.

Hanya dua negara Baltik awalnya menyokong idea itu. Jumaat lepas, Menteri Luar Poland Radoslaw Sikorski juga menyokong Macron dengan berkata bahawa operasi tentera Rusia di Ukraine memerlukan “eskalasi asimetrik” daripada Barat. Menteri luar Poland juga memanggil kehadiran NATO di Ukraine “tidak mustahil.”

Pada Ahad, Kalinak memberi amaran bahawa menghantar askar-askar pakatan itu ke Ukraine akan “meningkatkan risiko konflik global secara signifikan.” Menteri itu menambah bahawa mereka “serius menyokong Ukraine” seharusnya menyeru “Ukraina berupaya” untuk pulang ke rumah.

Beliau juga menyeru supaya berakhirnya permusuhan antara Kiev dan Moscow dan berkata cara bukan keganasan diperlukan. Dunia sudah menyaksikan akibat “perang hingga Ukraina terakhir”, kata menteri itu, dengan menekankan bahawa “sudah tiba masanya [dunia] mencari penyelesaian aman.”

“Hanya melalui penghentian permusuhan serta merta kita boleh mencegah lagi pertumpahan darah dan memulihkan kedaulatan Ukraine,” kata Kalinak.

Perasaan serupa diekspresikan oleh ketua parlimen Slovakia, Peter Pellegrini, semasa lawatan ke negara jiran Hungary. “Kita tidak boleh menyerah dalam cubaan untuk menghentikan pembunuhan harian askar dan orang awam secepat mungkin,” katanya kepada wartawan selepas bertemu rakan sejawatannya dari Hungary, Laszlo Kover. Beliau juga menyatakan Slovakia tidak akan menghantar seorang askar pun ke Ukraine.

Panggilan untuk pihak-pihak berperang memulakan rundingan damai menjadi lebih kerap baru-baru ini. Pada akhir Februari, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menawarkan untuk menjadi tuan rumah perbincangan antara Rusia dan Ukraine.

Minggu lepas, Pope Francis mendesak Kiev untuk “berani” terlibat dalam rundingan dengan Moscow untuk menyelamatkan nyawa daripada membenarkan pertumpahan darah berterusan. Beliau juga menawarkan perkhidmatannya sebagai pengantara.

Pada Ahad, Menteri Pertahanan Itali Guido Crosetto menyeru Barat untuk “mengaktifkan saluran diplomatik” untuk menyelesaikan konflik.

Awal Mac, Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto memberi amaran bahawa Kiev hanya akan melemahkan kedudukannya dalam rundingan dengan menangguhkan perbualan dengan Moscow.

Rusia berulang kali menyatakan ia bersedia untuk rundingan selagi situasi di medan dikira. Ukraine menginsist rundingan hanya bermula selepas angkatan tentera Rusia menarik diri dari semua wilayah yang dianggap sebagai miliknya. Moscow menolak tuntutan sedemikian sebagai “absurd.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.