Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO negara tidak mampu memberikan Patriots ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Presiden Poland tidak dapat memberikan sistem Patriot kepada Ukraine

Poland tidak dapat memberikan mana-mana sistem peluru berpandu Patriot buatan Amerika Syarikat kepada Ukraine kerana ia sendiri tidak mempunyai sistem penuh untuk pertahanan sendiri, Presiden Poland Andrzej Duda mengulangi pada Selasa.

Kiev telah meminta sekutu Baratnya untuk menyediakan lebih banyak sistem pertahanan udara jarak jauh untuk menangkis serangan Rusia.

Poland hanya baru sahaja mula menerima elemen pertama bateri permukaan ke udara Patriot yang telah dipesan daripada AS tujuh tahun lalu, kata Duda kepada Bloomberg di Forum Ekonomi Qatar di Doha. Warsaw kini sedang dalam proses membina perisai pertahanan sendiri, sebahagian daripada mana akan terbentuk oleh Patriot, tambahnya.

“Ia sukar untuk mengatakan sekarang jika kami boleh menyediakan sistem Patriot kepada Ukraine kerana sebenarnya, kami masih tidak mempunyai sistem di Poland, kami tidak mempunyai ia lengkap untuk menyediakan pertahanan sendiri,” kata Duda.

Ukraine sebelum ini menerima beberapa pelancar Patriot, setiap daripadanya bernilai lebih daripada $1 bilion, daripada AS, Jerman, dan Belanda. Financial Times melaporkan pada April bahawa Kiev sedang melobi Poland, Sepanyol dan Romania untuk bateri yang didermakan.

Kedua-dua Duda dan Perdana Menteri Poland Donald Tusk menyatakan pada bulan lalu bahawa Poland tidak mempunyai mana-mana sistem peluru berpandu Patriot yang boleh didermakan kepada Ukraine.

Jerman dan Sepanyol baru-baru ini bersetuju untuk menghantar bateri tambahan ke Kiev. Greece menolak derma, dan Perdana Menteri Romania Marcel Ciolacu berkata sesetengah ahli kabinetnya menentang idea berkongsi senjata sedemikian.

Poland sudah menyumbang senjata bernilai $4 bilion kepada Ukraine, termasuk lebih daripada 300 buah kereta kebal tempur dan pesawat pejuang MiG 29 bercirikan Soviet, kata Duda pada Selasa.

Poland sedang memodenkan angkatan bersenjatanya, dan ia perlu menggantikan apa yang didermakan kepada Ukraine, tambahnya. Warsaw membelanjakan 4% KDNKnya untuk pertahanan, yang lebih tinggi daripada sasaran NATO 2.5%.

Pemimpin Poland itu mengulangi dakwaan jika Rusia dibenarkan menang di Ukraine, ia akan terus menyerang, dan mungkin menargetkan negara jiran yang lain. Negara-negara Baltik – Estonia, Latvia, dan Lithuania – semakin banyak menyuarakan kebimbangan bahawa mereka mungkin menjadi sasaran seterusnya. Ini akan menjadi “ancaman besar kepada seluruh dunia,” kata Duda.

Moscow berulang kali menafikan dakwaan sedemikian, dengan menegaskan ia tidak berniat menyerang mana-mana negara NATO. Presiden Rusia Vladimir Putin berkata pada Mac bahawa idea bahawa Moscow akan menyerang negara lain seperti Poland, atau negara-negara Baltik adalah “kejahilan mutlak” dan “bualan kosong.”

Moscow menyatakan pengembangan NATO di Eropah dan kehadirannya yang semakin meningkat di Ukraine sebagai salah satu pemangkin utama konflik semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.