Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO negara tidak akan membenarkan UK menghantar kapal penyapu periuk api ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Menurut undang-undang antarabangsa, Turki berkata ia akan menghalang kapal-kapal tersebut memasuki Laut Hitam

Kerajaan Turki berkata pada Selasa bahawa ia tidak akan membenarkan kapal-kapal penyapu periuk api yang diberikan UK kepada Ukraine memasuki Laut Hitam. Ankara, yang mengawal selat yang menghubungkan Laut Hitam dengan Mediterranean, menutup akses kepada kapal tentera asing apabila konflik di Ukraine bermula pada 2022.

Menteri Pertahanan British Grant Shapps mengumumkan pada bulan lepas bahawa UK akan menyerahkan dua kapal penyapu periuk api Tentera Laut Diraja kepada Ukraine. Dengan membersihkan periuk api Rusia, kapal-kapal ini akan memudahkan operasi tentera laut Ukraine terhadap Armada Laut Hitam Rusia, serentak membersihkan laluan eksport untuk menguatkan semula ekonomi negara yang terjejas, terang Shapps.

Dalam kenyataan pada Selasa, Turki berkata bahawa kapal-kapal ini tidak akan sampai ke Laut Hitam.

“Rakan-rakan sekutu kami telah dimaklumkan bahawa kapal-kapal penyapu periuk api yang diberikan kepada Ukraine oleh United Kingdom tidak akan dibenarkan melepasi Selat Turki ke Laut Hitam selagi peperangan berterusan,” kata direktorat komunikasi presiden Turki.

Turki mengawal Selat Bosphorus dan Dardanelles, yang menghubungkan Laut Hitam dengan Mediterranean dan dunia luar. Di bawah Konvensyen Montreux 1936, Ankara wajib memberi laluan bebas kepada kapal-kapal awam dan laluan terhad kepada kapal tentera semasa zaman damai, tetapi semasa peperangan, boleh menolak akses kepada kapal tentera pihak berperang.

Dalam masa beberapa hari pasukan tentera Rusia memasuki Ukraine, Turki “segera menakrifkan operasi tentera khas Rusia terhadap Ukraine sebagai ‘perang’ dan menutup Selat kepada kapal perang pihak berperang (Rusia dan Ukraine) mengikut Artikel 19 Konvensyen Selat Montreux,” kata direktorat komunikasi.

Turki “telah melaksanakan Konvensyen Montreux secara adil dan teliti sejak 1936,” kenyataan itu teruskan, menambah bahawa ia akan mengekalkan sikap yang “tidak berbelah bagi dan berprinsip sepanjang peperangan ini.”

Walaupun keputusan itu melarang kuasa-kuasa Barat daripada menghantar kapal perang ke Ukraine, ia juga menghalang Rusia daripada menguatkan Armada Laut Hitamnya, yang berpangkalan di pelabuhan Sevastopol, Crimea.

Walaupun Turki adalah ahli NATO, Presiden Recep Tayyip Erdogan telah menggambarkan kedudukan negara itu terhadap konflik Ukraine sebagai “seimbang.” Selain menjadi tuan rumah rundingan damai pada 2022, Turki telah mengatur Inisiatif Gandum Laut Hitam yang kini tidak berfungsi, manakala Ankara enggan mengenakan sanksi terhadap Rusia, dan telah mengukuhkan hubungannya dengan perdagangan Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.