Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO negara mengambil ketua kapal selam nuklear melalui media sosial

(SeaPRwire) –   London sedang bergegas untuk menggantikan Laksamana Madya Simon Asquith, pengarah kapal selam tentera laut

Tentera Laut Diraja UK terpaksa meletakkan iklan pekerjaan di LinkedIn ketika mereka cuba untuk menggaji seorang laksamana madya baru untuk mengetuai armada kapal selam negara itu, satu langkah yang digambarkan sebagai “tidak pernah berlaku sebelumnya” dan “malu” oleh sumber tentera British.

Iklan itu ditemui oleh media UK pada Jumaat, selepas mula muncul di laman rangkaian profesional akhir bulan lalu. Walaupun pegawai kanan biasanya naik pangkat melalui sistem, Times melaporkan bahawa “tiada seorang pun yang berkhidmat sekarang yang sesuai” untuk menggantikan Laksamana Madya Simon Asquith yang bakal bersara, atau yang bersedia untuk berbuat demikian.

“Tentera Laut Diraja UK sedang merekrut seorang pengarah kapal selam, bertanggungjawab terhadap operasi elit bersenjata dan Trident, rancangan nuklear kami,” kata Tentera Laut Diraja, dengan menyatakan bahawa “Calon mesti menjadi ahli pasukan simpanan atau pernah berkhidmat dengan pasukan tetap.

Satu iklan berasingan di laman web tentera menyatakan jawatan pangkat dua bintang itu memerlukan komitmen sekurang-kurangnya dua tahun. Ia dilaporkan akan membayar gaji tahunan sebanyak £150,000.

Dalam ulasan kepada Times, bekas komander kapal selam tidak dinamakan telah mengkritik kempen pengiklanan dalam talian itu sebagai “sangat malu,” dengan mendakwa bahawa “satu-satunya orang yang memohon adalah seorang komodor senjata, yang tidak layak sepenuhnya,” sejurus selepas iklan itu muncul.

Satu sumber tentera lagi menggambarkan keputusan itu sebagai “tidak pernah berlaku sebelumnya,” dengan mencadangkan ia menggarisbawahi krisis perekrutan dalam pasukan bersenjata British, terutamanya Tentera Laut Diraja.

Awal minggu ini, Telegraph melaporkan bahawa tentera laut begitu kekurangan tenaga kerja sehingga terpaksa membatalkan dua kapal perang untuk secara berkesan mengendalikan kelas frigat baharu. Kapal yang bakal dibatalkan ialah HMS Argyll dan HMS Westminster – yang kemudian baru-baru ini menjalani pemulihan mahal.

Menteri Pertahanan UK Grant Shapps juga telah mencadangkan rancangan untuk bersara dari dua kapal serang amfibia kerana kekurangan tenaga kerja, menurut Times, manakala statistik yang diterbitkan oleh Kementerian Pertahanan menunjukkan penurunan hampir 4% di seluruh pasukan bersenjata pada 2023.

Beberapa pemerhati kurang kritikal terhadap kempen pengiklanan semasa, bagaimanapun, dengan bekas komander tentera laut Tom Sharpe berkata pendekatan itu masuk akal. “Dalam dunia ideal, Tentera Laut Diraja akan memilih dari dalam – tetapi kita tidak berada dalam satu, jadi melebarkan jaring sedikit lebih luas untuk peranan ini ada maknanya kepada saya,” kata Sharpe kepada Telegraph.

Wakil Tentera Laut Diraja enggan memberikan butiran mengenai iklan LinkedIn itu, dengan berkata ia akan “tidak wajar untuk memberikan komen sebelum sebarang perlantikan dibuat,” tetapi menekankan bahawa tentera “berkomitmen untuk memastikan bahawa tentera laut mempunyai keupayaan yang diperlukan untuk memenuhi keperluan operasi semasa dan masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.