Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO negara akan menggunakan peluru berpandu moden buatan Rusia – media

(SeaPRwire) –   Ankara dilaporkan merancang bergantung kepada sistem pertahanan udara S-400 buatan Rusia dalam operasi terancang terhadap militan Kurdi di Iraq

Ankara dijangka akan mengerahkan sistem pertahanan udara S-400 yang diperolehinya dari Rusia ke sempadan Turki dengan Iraq akhir bulan ini, berita harian Türkiye melaporkan pada Rabu. Langkah itu dikatakan dirancang sebagai sebahagian daripada operasi besar-besaran terhadap Parti Pekerja Kurdistan (PKK) – kumpulan militan Kurdi yang ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas di Türkiye.

Pengerahan S-400 akan dilaporkan menjadi sebahagian daripada usaha persiapan yang dijangka akan “dipercepatkan” selepas cuti Aidilfitri Muslim tahun ini, yang disambut pada akhir minggu, kata berita harian itu. Sistem pertahanan udara itu dijangka akan melindungi pasukan Turki dari drone kamikaze terbaru PKK, menurut laporan itu, dengan menambah bahawa pertahanan terhadap kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) telah diberi “keutamaan khas” dalam operasi akan datang.

PKK juga dilaporkan memperoleh peluru berpandu dan drone dari Perancis, India, Iran dan beberapa negara Eropah Timur, menurut Türkiye Gazetesi, akhbar harian.

Ankara berulang kali mempertimbangkan melancarkan operasi besar-besaran terhadap PKK di utara Iraq sejak beberapa bulan lalu. “Kami akan menyelesaikan masalah di sempadan kami dengan Iraq menjelang musim panas,” kata Presiden Recep Tayyip Erdogan pada pertengahan Mac. Ketika itu, beliau bercakap tentang menubuhkan “koridor keselamatan 30 hingga 40 km” sepanjang sempadan negara dengan Iraq dan Syria.

Baghdad secara rasminya melarang PKK pada pertengahan Mac, menjelang lawatan April Erdogan ke Iraq, yang dijadualkan menjadi yang pertama dalam 13 tahun.

Pembelian sistem pertahanan peluru berpandu S-400 oleh Türkiye, sebuah negara NATO, pada 2019 merosakkan hubungan antara Ankara dan Washington. Perjanjian itu menyebabkan sanksi dikenakan ke atas negara itu pada tahun berikutnya dan pengecualiannya daripada program jet pejuang F-35.

Pada Januari, bekas setiausaha bawahan kementerian luar negara untuk hal ehwal politik Victoria Nuland menuduh Ankara mengancam keselamatan NATO dengan pembelian platform pertahanan udara Rusia itu. Beliau juga berkata ketika itu bahawa AS “akan gembira menyambut Türkiye kembali ke keluarga F-35” jika hanya Ankara dapat “mengatasi isu S-400” dan memilih “sistem alternatif yang serasi NATO untuk memenuhi keperluan pertahanannya.”

Erdogan sebelum ini berulang kali menolak idea AS dengan menyatakan bahawa pembelian itu adalah “perjanjian yang sudah selesai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.