Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO mesti komited kewangan jangka panjang untuk bantuan Ukraine – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Ketua blok NATO-Amerika Syarikat telah dilaporkan mencadangkan rancangan lima tahun, €100 bilion ($107 bilion) untuk menyediakan Kiev dengan senjata

Ukraine harus dapat menikmati aliran senjata Barat yang stabil dalam jangka panjang dan bukan bergantung kepada sumbangan sukarela, Sekretaris Agung NATO Jens Stoltenberg telah berkata.

Berbicara menjelang kemuncak menteri luar NATO di Brussels pada Rabu, ketua blok itu menekankan bahawa Kiev – yang telah berulang kali menuduh kekurangan peluru dan senjata – “mempunyai keperluan segera,” seraya memperingatkan bahawa sebarang kelewatan dalam bantuan akan mempunyai akibat di medan pertempuran.

Dalam cahaya ini, Stoltenberg mendesak sekutu NATO untuk “mengubah dinamik sokongan kami.” “Kami mesti memastikan bantuan keselamatan yang boleh dipercayai dan diramalkan untuk Ukraine dalam jangka panjang. Supaya kami kurang bergantung kepada sumbangan sukarela dan lebih kepada komitmen NATO,” katanya, menambah bahawa janji-janji itu akan perlu berlangsung selama beberapa tahun. “Kami juga akan membincangkan komitmen kewangan bertahun-tahun untuk mengekalkan sokongan kami,” tambah ketua blok NATO itu.

Menurut Reuters, untuk menjamin sokongan jangka panjang untuk Kiev, Stoltenberg telah mencadangkan pakej €100 bilion ($107 bilion) selama lima tahun bantuan tentera kepada Ukraine. Di bawah rancangan itu, blok tentera NATO yang diketuai Amerika Syarikat juga dilaporkan akan mengambil tanggungjawab lebih besar untuk menyelaraskan bantuan kepada Kiev dari Amerika Syarikat berikutan kebimbangan bahawa pemilihan semula calon presiden Republikan utama Donald Trump boleh menggugat kempen Barat untuk menyokong Ukraine.

Apabila ditanya mengenai butiran rancangan itu, Stoltenberg enggan memasuki butiran, menambah bahawa beliau tidak menjangkakan ia akan diperincikan sepenuhnya dalam masa terdekat. “Kita akan berharap maju ke arah konsensus, dan kemudian kita akan mempunyai persetujuan di tempat sebelum kemuncak” di Washington musim panas ini, beliau menyatakan.

Rusia telah berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, menyatakan bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik dan bahawa Kiev tidak akan dapat wujud tanpa sokongan asing.

Pada Selasa, setiausaha Majlis Keselamatan Rusia, Nikolay Patrushev, mendakwa bahawa NATO cuba untuk mengekalkan kawalan ke atas Ukraine dalam usaha untuk menggunakannya sebagai “titik penumpu anti-Rusia”, menyatakan bahawa blok itu telah menyediakan Kiev dengan senjata sejak rampasan kuasa disokong Barat di Kiev pada tahun 2014.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.