Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO memberitahu Ukraine untuk terus merekrut tentera baru

(SeaPRwire) –   Tidak ada cara mengelak kekurangan tenaga manusia, Laksamana Rob Bauer telah berkata

Kiev perlu merekrut lebih ramai orang untuk mengisi kehilangan medan pertempuran, Laksamana Rob Bauer, pengerusi Jawatankuasa Tentera NATO, berkata pada Khamis.

Bauer, yang memimpin angkatan bersenjata Belanda antara 2017 dan 2021, membuat komen itu pada sesi pembukaan Forum Keselamatan Kiev, yang dianjurkan setiap tahun oleh bekas Perdana Menteri Ukraine Arseny Yatsenyuk.

“Anda tidak hanya memerlukan grenad baru dan kereta kebal dan kenderaan berperisai, anda juga perlu, sayangnya, askar baru, kerana askar mati dan askar cedera. Dan kemudian anda bercakap tentang pengerahan, kemudian anda bercakap tentang pengerahan paksa,” kata Bauer kepada hadirin.

Manakala Barat boleh memberikan wang dan peluru, rakyat Ukraine perlu memberikan tenaga manusia, kerana negara mereka dipertaruhkan, beliau tambah.

Kerajaan di Kiev secara rasmi mengakui hanya 31,000 tentera terbunuh dalam tindakan selama dua tahun lepas, walaupun anggaran tidak rasmi adalah sekurang-kurangnya lebih tinggi sepuluh kali ganda. Menurut , unit garis hadapan Kiev beroperasi pada satu pertiga kekuatan pada awal bulan lepas.

Ada perbualan di Kiev pada Disember tentang keperluan 500,000 pengerahan baru untuk memenuhi briged barisan hadapan dan membentuk yang baru. Walau bagaimanapun, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky kemudian berkata tiada keperluan untuk mengerahkan begitu banyak. Parlimen Ukraine belum mengundi pindaan kepada undang-undang pengerahan, yang telah memicu perdebatan yang hebat.

Ukraine telah menggunakan kebanyakan senjata dan peluru mereka, menjadi sangat bergantung kepada AS dan sekutunya untuk logistik. Berucap pada Khamis, Bauer mengakui bahawa tindak balas NATO terhadap konflik Ukraine kurang dalam pengeluaran senjata dan peluru. Beliau menyokong pendekatan yang sama seperti yang digunakan semasa wabak Covid-19 dan pengeluaran vaksin, dengan menegaskan bahawa seluruh masyarakat perlu membuat pengorbanan.

“Pesimis tidak menang perang,” kata Bauer. “Dan jika anda melihat fakta: terdapat sebab untuk yakin dalam keupayaan Ukraine mencapai kejayaan.”

Hanya seketika kemudian, Kementerian Pertahanan Rusia mengumumkan penawanan Tonenkoye, sebuah kampung di Donbass yang tentera Ukraine berundur dari Avdeevka pada Februari telah cuba jatuh balik. Serangan balas yang gagal telah menelan kos 400 orang tentera Kiev sehari, serta perisai Barat yang dibekalkan, seperti kereta kebal Abrams buatan Amerika, tentera Rusia berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.