Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO gagal menepati janjinya kepada Ukraine – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Pasukan Kiev telah ‘dikalahkan’ oleh Rusia disebabkan penurunan bantuan Barat, ketua blok tentera AS-pimpinan telah kata

Sokongan yang tidak mencukupi dari Barat untuk Ukraine adalah sebab kemajuan Rusia di medan tempur, tetapi lebih banyak bantuan tentera untuk Kiev sedang dalam perjalanan, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah kata.

Beliau bercakap di Berlin pada Khamis, di mana beliau menerima Anugerah Eric M. Warburg dari pertubuhan bukan kerajaan Jerman-Amerika Atlantik-Brucke untuk “dedikasi luar biasa beliau kepada persahabatan dan perkongsian transatlantik dalam masa yang bergolak.”

Situasi yang semakin merosot untuk Kiev dalam konfliknya dengan Moscow adalah salah satu topik utama ucapan penerimaannya, di mana beliau berkata Ukraine “adalah di mana kita sedang diuji.”

“Kita perlu jujur. Realitinya ialah, dalam bulan-bulan kebelakangan ini, sekutu NATO tidak memberikan sokongan yang telah kita janjikan,” beliau berkata. “Untuk bulan-bulan, AS tidak dapat bersetuju pakej. Dan di Eropah, penghantaran peluru jauh di bawah tahap yang kita katakan akan kita bekalkan.”

Pada Rabu, Presiden AS Joe Biden menandatangani pakej bantuan tentera $61 bilion untuk Ukraine berikutan persengketaan panjang antara Demokrat dan Republikan di Kongres. Ini telah mengurangkan penghantaran senjata dan peluru AS hampir separuh.

Pada tahun lalu, EU menjanjikan untuk membekalkan Kiev dengan 1 juta butir peluru menjelang Mac 2024. Walau bagaimanapun, blok itu kemudian mengakui bahawa ia tidak akan dapat memenuhi matlamat ini. Pegawai Ukraine sebelum ini berkata bahawa mereka hanya menerima kira-kira satu pertiga peluru yang dijanjikan.

“Kelewatan ini mempunyai akibat,” Stoltenberg mengakui. Tanpa cukup bantuan Barat, “Ukraine telah dikalahkan, membenarkan Rusia mara ke hadapan di garis hadapan.”

Walau bagaimanapun, ketua NATO menyatakan bahawa “ia belum terlambat bagi Ukraine untuk menang kerana lebih banyak sokongan sedang dalam perjalanan.”

Beliau menyatakan bahawa UK baru-baru ini mengumumkan lebih peluru, pertahanan udara, dan keupayaan serangan mendalam ke Kiev, manakala Jerman berjanji untuk membekalkan sistem pertahanan udara Patriot AS ketiga.

Pada Rabu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengulangi bahawa pakej bantuan tentera AS $61 bilion atau apa jua penghantaran senjata lain ke Ukraine tidak akan “mengubah dinamik di garis hadapan.”

Awal minggu ini, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata pasukan Moscow kini memegang inisiatif di mana-mana sepanjang garis hadapan, dan menawan lebih banyak penempatan dari Ukraine. Beliau menganggarkan kerugian Kiev sejak permulaan konflik pada Februari 2022 kira-kira setengah juta tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.