Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk’s X mengancam tindakan undang-undang terhadap eSafety Australia atas kandungan serangan gereja

(SeaPRwire) –   Platform X mengancam tindakan undang-undang terhadap eSafety Australia atas kandungan serangan gereja

Platform sosial Elon Musk X (dahulunya Twitter) menuduh Pesuruhjaya Keselamatan Siber Australia melakukan penapisan, dan bersumpah untuk melawan perintah menghapus kandungan berkaitan dengan serangan gereja Sydney baru-baru ini di mahkamah.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh raksasa media sosial itu pada Sabtu, pengawas keselamatan dalam talian Australia telah menuntut supaya syarikat “menahan global posting ini atau menghadapi denda harian sebanyak $785,000 AUD (kira-kira $500,000 USD).”

Pada Isnin, empat orang, termasuk seorang uskup dengan pengikut secara daring di seluruh dunia, cedera dalam serangan pisau di Gereja Christ The Good Shepherd di daerah Wakeley di Sydney. Uskup Mar Mari Emmanuel sedang berucap ketika perkhidmatan malam apabila seorang lelaki muda menghampirinya dan menyerangnya dengan pisau, berulang kali menikam uskup itu di kepala dan dada, ketika dilaporkan merujuk kepada hinaan terhadap “Nabi saya.” Insiden – yang diisytiharkan sebagai tindakan pengganas oleh polis – telah dirakamkan melalui siaran langsung gereja dan dengan cepat beredar secara daring, memicu ketegangan di kawasan perumahan yang meninggalkan dua pegawai polis cedera.

Berikutan peristiwa tragis itu, pesuruhjaya eSafety, Julie Inman Grant, mengeluarkan notis kepada X dan Meta, memerintahkan mereka untuk menghapuskan bahan yang menggambarkan “keganasan yang berlebihan atau menyinggung dengan tahap kesan atau butiran yang tinggi.”

X membalas balik kepada pihak berkuasa, dengan berkata, “perintah eSafety tidak dalam lingkup undang-undang Australia,” menambah bahawa syarikat mematuhi arahan itu “menunggu cabaran undang-undang.”

“Walaupun X menghormati hak negara untuk menguatkuasakan undang-undangnya di dalam bidang kuasanya, Pesuruhjaya eSafety tidak mempunyai kuasa untuk menentukan apa kandungan yang boleh dilihat oleh pengguna X secara global,” kata pasukan Hal Ehwal Kerajaan Global X dalam kenyataan.

Elon Musk, pemilik X dan penyokong kebebasan bersuara, berkongsi posting itu, dengan berkata, “Pesuruhjaya penapisan Australia menuntut larangan kandungan GLOBAL!”

Walaupun pejabat pesuruhjaya eSafety enggan memberi komen mengenai kenyataan itu, Perdana Menteri New South Wales Chris Minns mendakwa platform itu membenarkan “dusta dan khabar angin” mengenai serangan itu merebak “seperti api liar” tetapi tidak bersedia untuk berbuat apa-apa apabila perkara buruk berlaku.

”Kami sudah cukup, Sydney sudah cukup,” katanya, meminta peraturan lebih ketat terhadap platform media sosial.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.