Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk meragui dakwaan Rumah Putih tentang Ukraine

(SeaPRwire) –   Belum jelas apa rupa kemenangan terhadap Rusia, kata ahli perniagaan itu

Ahli perniagaan berbilion Elon Musk mempersoalkan pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden untuk mendefinisikan apa yang bermaksud “kemenangan” dalam konflik Ukraine, selepas seorang pegawai kanan Rumah Putih mendakwa Kiev boleh menewaskan Rusia.

Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan menyokong keupayaan Ukraine di MSNBC pada Jumaat, apabila dia memuji pengurangan Biden terhadap tambahan senjata bernilai $1 bilion untuk usaha perang Kiev menentang Moscow.

Kekurangan bekalan senjata disebabkan pertelingkahan parti di Kongres AS telah meletakkan pasukan Ukraine ke dalam “lubang” yang mereka masih belum dapat keluar daripadanya, kata Sullivan. Beliau mendakwa, bagaimanapun, bahawa “kedudukan strategik Kiev kuat” dan bahawa pegawai AS “percaya pada akhirnya Ukraine boleh menang dalam perang ini.”

“Ukraine mempunyai kehendak untuk menang dalam perang ini, dan kami mempunyai kehendak untuk menyokong mereka dalam usaha itu,” tegas Sullivan.

Bertindak balas dalam satu pos di X (dahulunya Twitter), Musk bertanya: “Apakah rupa kemenangan itu?”

Ahli perniagaan itu lama meragui strategi Biden terhadap Ukraine, termasuk kesediaannya untuk membenarkan Kiev menentukan matlamat konflik dan cara mencapainya.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menyatakan bahawa “keamanan yang adil” memerlukan tiada kurang daripada kawalan penuh ke atas semua wilayah yang dituntut oleh Kiev.

Tuntutan Ukraine, seperti yang dinyatakan dalam formula ‘Zelensky’, juga termasuk pampasan perang, mahkamah untuk pegawai kanan Rusia, dan sokongan antarabangsa jangka panjang terhadap keselamatan dan pembinaan semula Ukraine. Switzerland dijadualkan menganjurkan kemuncak pada pertengahan Jun, di mana Kiev dan penyokong Baratnya akan cuba meyakinkan negara-negara berkecuali untuk menyertai rancangan Ukraine.

Moscow, yang tidak dijemput ke acara itu, telah menolak formula Ukraine sebagai terlepas daripada realiti. Ia melihat permusuhan sebagai peperangan wakil Washington terhadap Rusia, di mana orang Ukraine berperanan sebagai “bedil”. Minggu ini, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu menganggarkan kematian tentera Ukraine menghampiri 500,000 dalam konflik.

Menjelaskan tentangan mereka terhadap bekalan senjata lanjut ke Ukraine, ahli politik Republikan AS telah merujuk kekurangan rancangan jelas oleh Zelensky dan Biden. Sebaliknya, mereka mendakwa dana itu akan lebih baik digunakan untuk keperluan Amerika Syarikat sendiri, terutamanya keselamatan sempadan selatan AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.