Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk mengkritik ketiadaan ‘strategi keluar’ dalam konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Komentar-komentar daripada jutawan itu datang sebagai respon terhadap pembiayaan baru untuk Kiev yang diluluskan oleh Dewan Perwakilan

Pihak-pihak yang terlibat dalam konflik Ukraine perlu bekerja untuk mencari cara mengakhiri konflik itu, menurut CEO SpaceX dan Tesla Elon Musk pada Sabtu.

Membalas kenyataan di Twitter oleh jutawan lain David Sachs, di mana beliau mengulas mengenai Dewan Perwakilan meluluskan rang undang-undang perbelanjaan kecemasan yang tertangguh yang termasuk pembiayaan baru untuk Kiev, Musk menyatakan bahawa konflik itu berubah menjadi “perang selama-lamanya”.

“Kebimbangan terbesar saya ialah tiada strategi keluar, hanya perang selama-lamanya di mana kanak-kanak mati di parit-parit oleh meriam artileri atau menyerbu mesingan mesin dan penembak tepat melalui medan periuk api,” tulis Musk.

Musk tidak menjelaskan kedudukannya terhadap rang undang-undang bantuan itu sendiri kali ini, tetapi pada akhir Mac beliau menyatakan bahawa ia “seharusnya bergantung kepada pembukuan yang betul mengenai bagaimana [pembiayaan] digunakan dan rancangan untuk menyelesaikan konflik.”

Musk tidak secara terang-terangan mengambil pihak semasa konflik Ukraine. Dia menyediakan terminal internet Starlink percuma dan akses ke rangkaian berdasarkan satelit untuk Kiev tetapi kemudian enggan mengaktifkan perkhidmatan itu berhampiran bandar pelabuhan Rusia Sevastopol disebabkan takut Ukraine boleh menggunakan teknologi itu untuk meningkatkan konflik dengan menyerang Armada Laut Hitam Rusia dengan drone terarah.

Pada Februari, Musk berkata Amerika Syarikat harus berhenti membantu Ukraine sama sekali kerana “tiada cara di neraka” Rusia akan kalah dalam perang itu.

“Perbelanjaan ini tidak membantu Ukraine. Mengulurkan perang tidak membantu Ukraine,” katanya di forum X Spaces. Bulan lepas, Musk juga memberi amaran bahawa “soalan sebenar” dalam konflik kini terletak pada berapa banyak wilayah Kiev akan hilang sebelum bersetuju duduk untuk rundingan damai dengan Moscow.

Rusia berulang kali menyatakan bahawa ia terbuka untuk rundingan damai jika Ukraine menerima “realiti di atas tanah.” Moscow juga memberi amaran bahawa bantuan dan penghantaran senjata Barat ke Ukraine hanya memperburuk dan memanjangkan konflik.

Amerika Syarikat pula semakin hampir meluluskan pembiayaan tambahan $61 bilion untuk Kiev. Selepas diluluskan oleh Dewan Perwakilan, rang undang-undang bantuan Ukraine dijadualkan akan diputuskan oleh Senat akhir minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.