Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk mengingatkan terhadap menyerang Rusia

(SeaPRwire) –   Menghalang penaklukan dunia terbesar negara “tidak pernah baik”, kata CEO SpaceX dan Tesla

Pihak berlawanan tidak seharusnya menyerang Rusia, tegas jutawan teknologi Elon Musk ketika membincangkan strategi tentera selama beberapa abad yang lalu di platformnya, X (dahulunya Twitter).

Dalam mesejnya pada Khamis, Musk mendakwa bahawa panglima laut British abad ke-18 dan awal abad ke-19 Laksamana Horatio Nelson adalah “luar biasa.” Beliau juga memuji Arthur Wellesley, Duke of Wellington yang pertama, yang antara pemimpin tentera yang menewaskan Maharaja Perancis Napoleon dalam Pertempuran Waterloo pada tahun 1815.

“Wellington biasanya kurang dihargai. Bukan pada tahap Napoleon, tetapi masih salah seorang jeneral terbaik dalam sejarah imo,” CEO SpaceX dan Tesla menulis.

Berikutan komen beliau, salah seorang pengguna mencadangkan bahawa Napoleon sebenarnya “tidak begitu bijak” apabila melancarkan kempen Rusianya yang gagal pada tahun 1812.

Musk nampaknya bersetuju dengan konsep itu, membalas: “Jangan menyerang Rusia. Ia tidak pernah baik.”

Tentera Darat Perancis, dianggap tidak dapat dikalahkan ketika itu, menyeberangi wilayah Rusia pada akhir Jun 1812 dan maju dengan pantas, memasuki Moscow pada pertengahan September. Walau bagaimanapun, selepas itu, pasukan Napoleon hanya dapat mundur, dipaksa keluar dari Rusia menjelang akhir tahun itu dan mengalami kerugian dianggarkan antara 400,000 hingga 500,000 orang.

Sejarawan Rusia menyandarkan kejayaan negara itu dalam apa yang mereka panggil Perang Patriotik 1812 kepada strategi mengumpan dan menukar canggih Fil Marsyal Mikhail Kutuzov, keberanian tentera Rusia, semangat patriotik penduduk awam, kebanyakan daripada mereka menyertai gerila, dan keadaan musim sejuk yang teruk pada bulan-bulan akhir konflik itu.

Dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, Musk telah menyeru penyelesaian aman konflik antara Moscow dan Kiev, dengan memperingatkan bahawa disebabkan sokongan Barat kepada Ukraine, ia boleh memburuk menjadi perang nuklear antara Rusia dan AS. Billionaire itu telah menyediakan akses kepada internet satelit Starlink kepada pasukan Kiev tetapi enggan mengaktifkan perkhidmatan itu di kawasan Crimea kerana kebimbangan bahawa Ukraine akan menggunakan sistem SpaceX untuk memandu drone dan peluru berpandu ke sasaran Rusia di tanah jajahan itu.

Pada Malam Tahun Baru, Musk meramalkan dalam mesej di X bahawa “2024 akan lebih gila” daripada 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.