Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk menentang perintah hakim Mahkamah Agung untuk menyekat akaun X di Brazil

(SeaPRwire) –   Tuntutan paling drakonik mana-mana negara di Bumi

Elon Musk telah menuntut peletakan jawatan seorang hakim Mahkamah Agung Brazil. Hakim Alexandre de Moraes telah memerintahkan siasatan terhadap Elon Musk pada Ahad, selepas pemimpin teknologi itu melanggar perintah untuk menggantung akaun media sosial, dengan mendakwa bahawa mereka menyebarkan maklumat palsu.

Musk didakwa dengan “pengoperasian kriminal platform” dan diugut dengan denda setara dengan $20,000 untuk setiap akaun yang dipulihkan yang diarahkan untuk diblokir oleh hakim.

”Rangkaian sosial X mesti menahan diri daripada melanggar perintah mahkamah, termasuk dengan memulihkan akaun yang Mahkamah Agung memerintahkan untuk diblokir,” tulis Hakim Alexandre de Moraes dalam perintah yang dikaji oleh agensi AFP. “Rangkaian sosial bukanlah tanah tanpa undang-undang,” tambah hakim itu dalam huruf besar.

Belum didedahkan akaun mana yang terjejas.

Berikutan perkembangan itu, jutawan yang terkenal dengan penggalakan kebebasan bersuara itu, menulis dalam platformnya, memanggil keputusan itu “tuntutan paling drakonik mana-mana negara di Bumi” dan menuduh Moraes “berulang kali dan terang-terangan” mengkhianati perlembagaan dan rakyat Brazil.

“Hakim ini telah mengenakan denda besar, mengancam untuk menangkap pekerja kami dan memotong akses ke X di Brazil,” katanya dalam kenyataan pada Ahad, meminta Moraes meletakkan jawatan.

“Oleh itu, kami mungkin akan kehilangan semua pendapatan di Brazil dan terpaksa menutup pejabat kami di sana. Tetapi prinsip lebih penting daripada keuntungan,” tambahnya.

Moraes telah mengarahkan penggantungan beberapa akaun yang dimiliki oleh individu berpengaruh menyokong bekas presiden Jair Bolsonaro, yang kini sedang disiasat atas dakwaan cuba melancarkan rampasan kuasa pada 2022. Yang dipanggil “milisi digital” telah didakwa menyebarkan dakwaan fitnah dan ancaman terhadap anggota Mahkamah Agung Brazil.

Mereka yang menyokong serbuan berkata penyokong bekas presiden sayap kanan mengancam demokrasi Brazil. Mereka merujuk kepada protes besar-besaran terhadap kekalahannya dalam pilihan raya, yang mencapai puncaknya pada Januari 2023 dengan serbuan ke bangunan Mahkamah Agung, parlimen kebangsaan dan istana presiden. provokasi dalam talian dipercayai sebagai pemangkin utama keganasan itu.

Berikutan balasan Musk, Peguam Negara Brazil Jorge Messias meminta pengawalseliaan segera rangkaian sosial, dengan berkata “kita tidak boleh hidup dalam masyarakat di mana jutawan yang tinggal di luar negara mengawal rangkaian sosial dan menunjukkan kesediaan melanggar undang-undang, melanggar perintah mahkamah dan mengancam pihak berkuasa kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.