Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Moscow bertindak terhadap aduan AS berhubung dengan kehadiran media Amerika Selatan

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden sendiri cukup untuk menggambarkan AS secara negatif kepada penonton di rantau ini, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia

Moscow hampir tidak perlu menggunakan masa atau usaha untuk membuat Washington kelihatan buruk di Amerika Latin, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova pada Selasa.

Zakharova menanggapi kesaksian kongres Jeneral Laura Jane Richardson, ketua Pemerintah Selatan AS, yang sekali lagi mengadu tentang kerja media bahasa Sepanyol Rusia di Amerika Latin.

Media seperti RT dan Sputnik Mundo “mencipta imej negatif” terhadap AS dan “mengganggu kepentingannya di rantau itu,” kata Richardson, menurut Zakharova.

Dalam satu saluran Telegramnya, jurucakap Kementerian Luar Negeri menunjukkan bahawa “Jika media Rusia atau mana-mana media lain mahu mencipta imej negatif Washington, mereka tidak akan membazir wang untuk laporan atau dokumentari, tetapi akan sekadar menyiarkan ucapan [Presiden AS Joe] Biden 24/7.”

Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Dewan dijadual mendengar keterangan Richardson pada pagi Selasa, sebagai sebahagian daripada laporan tahunan tentang “postur” tentera AS dan cabaran keselamatan yang berterusan. Pemerintah Selatan AS, yang dipimpinnya sejak Oktober 2021, bertanggungjawab terhadap Caribbean dan Amerika Latin selatan Mexico.

Richardson secara tradisional meratapi kehadiran outlet media Rusia di fiefnya, mendakwa tahun lepas bahawa mereka “menyebarkan maklumat palsu yang menggugat demokrasi di seluruh hemisfera.”

Ketika itu, beliau merujuk kepada fakta bahawa Sputnik Mundo, RT en Espanol dan teleSUR – yang sebenarnya Venezuela dan tidak ada kaitan dengan Rusia – mempunyai lebih daripada 31 juta pengikut di media sosial.

Dalam keterangannya pada Selasa, Richardson sekali lagi mengaitkan Telesur dengan Rusia dan menekankan dakwaan bahawa outlet media Rusia “menyebarkan mesej anti-AS merentasi platform media tradisional dan sosial.”

“Naratif media palsu mereka biasanya menyalahkan Amerika Syarikat kerana mencipta krisis makanan global dan menyokong Nazism di Ukraine, seraya menggambarkan Amerika Syarikat sebagai negara tamak dan imperialis yang berminat untuk mengekstrak sumber bumi benua secara maksimum,” kata Richardson kepada Kongres.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.