Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

MI5 akan menyemak akademik British untuk kaitan perisikan Cina – media

(SeaPRwire) –   Ketua perisikan London mendakwa negara asing, terutamanya China, telah menargetkan universiti UK

Ahli akademik dan penyelidik di universiti British akan disiasat oleh perkhidmatan keselamatan negara berikutan rancangan kerajaan untuk menindak tindakan dakwaan perisikan China, menurut The Times.

Langkah-langkah itu dilaporkan diumumkan berikutan mesyuarat pada Khamis antara Pengarah Umum MI5 Ken McCallum dan naib canselor dua puluh universiti terkemuka, termasuk dari Oxford dan Cambridge.

McCallum dilaporkan memberi amaran kepada naib canselor bahawa negara bermusuhan secara aktif menargetkan universiti untuk mencuri teknologi yang boleh “menyampaikan keutamaan autoritarian, tentera dan komersial mereka.”

Menurut ketua M15, kajian rahsia ke atas kelemahan sektor pendidikan tinggi UK telah menunjukkan bahawa negara seperti China menggunakan “mekanisme terang dan samar” untuk “memperoleh harta intelek dan mencuri kelebihan.”

Perundingan sedang diadakan untuk sistem baharu pensijilan kerajaan yang akan melihat ahli akademik yang mempunyai akses kepada penyelidikan sensitif menghadapi pemeriksaan latar belakang oleh perkhidmatan keselamatan, menurut laporan itu.

Kerajaan juga akan melihat pembiayaan baharu untuk institusi pengajian tinggi untuk meningkatkan keselamatan di sekitar tapak sensitif. Universiti juga dilaporkan mungkin diperlukan untuk berunding dengan perkhidmatan keselamatan apabila memasuki perkongsian pembiayaan dan kerjasama dengan institusi asing.

Alicia Kearns, pengerusi jawatankuasa hal ehwal luar, berkata dalam satu pos di X bahawa akademik telah “terlalu lama” berpura-pura tidak mempunyai “peranan dalam keselamatan negara kita” dan boleh beroperasi “bebas dari realiti geostrategik.”

“Bukti ketara menunjukkan usaha sistematik oleh Parti Komunis China untuk menyusup masuk akademik British dan mengekstrak penyelidikan penting, keupayaan dan teknologi,” katanya.

Beijing telah berulang kali menafikan sebarang tuduhan berkaitan pengintipan, menggelarkannya sebagai “fitnah jahat.” Jurucakap Kementerian Luar Negeri Wang Wenbin berkata minggu ini semasa sidang media: “Kami ingin menekankan semula bahawa dakwaan China mungkin mencuri maklumat perisikan UK adalah tuduhan tanpa asas dan fitnah jahat, dan kami sangat menentang tuduhan itu. Manipulasi jahat bertujuan mencipta kecurigaan terhadap China harus berhenti.”

MI5 sebelum ini mengenal pasti lebih 50 pelajar China yang didaftarkan di universiti UK yang dikaitkan dengan Tentera Pembebasan Rakyat, yang telah meninggalkan negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini berikutan serbuan terhadap apa yang agensi perisik menggambarkan sebagai pencurian teknologi berkaitan pertahanan dan bahan penyelidikan sensitif lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.