Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Menghadapi kami akan menjadi ‘kesilapan terbesar’ Biden – Texas

(SeaPRwire) –   Tuntutan AS untuk “akses tidak terbatas” ke sempadan Mexico, tetapi Austin enggan mematuhi

Menghantar ejen persekutuan untuk menghadapi Guard Negara Texas di sempadan Mexico akan menjadi “kesilapan terbesar pentadbiran Biden boleh buat,” Naib Gabenor Texas Dan Patrick memberitahu Fox News pada Khamis. Jabatan Keselamatan Dalam Negeri telah menuntut akses ke sempadan menjelang akhir hari.

Mahkamah Agung AS pada Isnin lalu memutuskan bahawa ejen persekutuan boleh memulakan penghapusan pagar duri yang dipasang oleh Texas di sepanjang Eagle Pass, satu titik lintasan popular bagi pendatang haram memasuki negara.

Gabenor Texas Greg Abbott – yang memasang pagar itu pada 2021 dan meletakkan anggota guard negara di sepanjang sempadan untuk menghalang apa yang dipanggilnya “penjajahan” – bersumpah untuk menentang keputusan itu, dengan mendakwa pentadbiran Presiden Joe Biden gagal menguatkuasakan undang-undang imigresen persekutuan, dan bahawa tugasnya untuk melindungi pengundinya mengatasi mana-mana undang-undang persekutuan.

“Kesilapan terbesar pentadbiran Biden boleh buat adalah menghadapi penguatkuasaan undang-undang atau tentera kami, Guard Negara kami di sempadan kami, kerana kami sebenarnya melaksanakan kerja yang rakyat Amerika mahu,” kata Patrick kepada tuan rumah Fox News Laura Ingraham.

“Jika mereka turun dan mencipta situasi, seluruh Amerika sudah tahu sekarang [dan] mereka akan jelas melihat bahawa Demokrat bersedia mengambil tindakan terhadap negeri yang beroperasi di bawah hak perlembagaan kami untuk melindungi rakyat kami dan melindungi negara ini,” tambah Patrick.

Dalam surat kepada Peguam Negara Ken Paxton pada Selasa, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri menuntut penghapusan segera pagar duri dan “akses tidak terbatas” bagi ejennya ke sempadan melalui Shelby Park, satu laluan sepanjang 2.5 batu melalui mana sempadan boleh dicapai, tetapi telah diblok oleh Guard Negara Texas. Surat itu memerintahkan Paxton mematuhi permintaan itu menjelang Jumaat.

“Mereka cuba mencari pergaduhan,” kata Patrick kepada Ingraham. “Kami cuba melindungi sempadan kami, kami cuba melindungi nyawa Amerika dan nyawa Texas.”

Kira-kira 25 gabenor Republikan mengeluarkan kenyataan solidariti bersama Abbott pada Khamis. “Kami berdiri bersama Gabenor kami, Greg Abbott, dan Negeri Texas dalam menggunakan setiap alat dan strategi, termasuk pagar duri, untuk menyekat sempadan,” baca surat itu. “Kami melakukannya sebahagiannya kerana Pentadbiran Biden enggan menguatkuasakan undang-undang imigresen yang sudah wujud dan secara haram membenarkan pelepasan besar-besaran di seluruh Amerika bagi pendatang yang memasuki negara kami secara haram.”

Ejen Patroli Sempadan menghadapi lebih daripada 300,000 pendatang haram memasuki AS pada Disember, rekod tertinggi untuk sebulan tunggal. Sekurang-kurangnya 7.5 juta orang – lebih daripada penduduk negeri Arizona – telah memasuki AS secara haram sejak Biden mengambil alih jawatan pada 2021 dan membongkar dasar imigresen yang ketat di bawah bekas Presiden Donald Trump, mengikut data Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.