Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mengapa Israel mengambil risiko eskalasi dramatik dengan Iran

(SeaPRwire) –   Walaupun serangan udara terbaru Israel di Syria kelihatan sangat tidak terkawal, seolah-olah ada pemikiran strategik jelas

Pada 1 April, Israel membombardmen dan berada berhampiran Kedutaan Iran di Damascus, Syria. Serangan itu, yang membunuh tujuh pegawai tentera, dikecam secara meluas oleh komuniti antarabangsa sebagai pelanggaran jelas kedaulatan Syria, serta Konvensyen Vienna dan norma hubungan antarabangsa yang ditetapkan.

menunjukkan bahawa pemain negara hampir tidak pernah menyerang misi diplomatik negara lain, kecuali semasa tempoh perang sepenuhnya. Contoh paling relevan dan terkini ialah apabila Amerika Syarikat membombardmen Kedutaan China di Belgrade, Serbia hari ini, pada tahun 1999, yang didakwa merupakan kemalangan. Walaupun, untuk pasti, Beijing tidak percaya ini adalah kes dari pentadbiran Presiden Bill Clinton.

Situasi sedemikian adalah sepenuhnya tidak dapat diterima dan menetapkan precedent buruk untuk hubungan antarabangsa. Israel, serta negara seperti Amerika Syarikat, tidak mempunyai hak untuk menjalankan tindakan tentera di Syria tanpa persetujuan ekspres kerajaan Syria yang diiktiraf PBB. Berbuat demikian adalah pelanggaran jelas Piagam PBB.

Selain melanggar Piagam PBB, serangan ke atas konsulat Iran adalah pelanggaran jelas Konvensyen Vienna 1961 mengenai Hubungan Diplomatik dan Konvensyen Vienna 1963 mengenai Hubungan Konsular.

Ini adalah langkah berani bagi kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk bergantung kepada eskalasi sedemikian. Ia membangkitkan soalan, mengapa Israel melakukan ini?

Menurut New York Times, salah satu serangan membunuh Jeneral , yang dipercayai telah mengetuai hubungan Tehran dengan Hezbollah di Lubnan dan kumpulan bukan negara lain di Syria, telah berkhidmat meluas di seluruh Timur Tengah semasa tempoh perkhidmatannya.

Mungkin penjelasan paling mudah untuk serangan itu adalah ia bertujuan untuk menyekat operasi logistik “Poros Perlawanan” dan sebarang serangan kemungkinan terhadap Israel oleh barisan bersatu.

Pada masa yang sama, ia mungkin jauh lebih rumit dan berkaitan dengan fakta bahawa dasar semasa Amerika Syarikat memberikan kuasa bebas kepada Israel hampir pasti tidak akan bertahan sehingga akhir dekad ini. Bagi pemimpin tentera Israel, kini mungkin satu-satunya masa untuk bertindak dalam apa yang mungkin menjadi perang eksistensial.

Pendapat awam telah merosot di Barat untuk Israel dan keganasan berterusan di Gaza, tetapi ia tidak bermula di situ. Pada tahun 2021, semasa minggu bertempur di Gaza pada tahun itu, buat kali pertama, ahli Kongres AS mencatat untuk mengkritik Israel. Tahun berikutnya, pertubuhan hak asasi manusia arus perdana seperti dan menerbitkan laporan yang sangat mengutuk menuduh Israel apartheid.

Pada pertengahan bulan lalu, pentadbiran Presiden Joe Biden tidak mengundi resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menyeru gencatan senjata segera di Gaza. Biden juga memberitahu Netanyahu secara peribadi pada 4 April bahawa beliau perlu mengubah pendekatan terhadap bencana kemanusiaan yang sedang berlaku di Gaza. Walaupun tindakan ini, Amerika Syarikat mengekalkan bahawa resolusi Majlis Keselamatan adalah tidak mengikat dan masih menyediakan senjata untuk usaha perang Israel, secara efektif membuat sebarang perkataan atau pengecualian kosong.

Walaupun sokongan Amerika Syarikat mungkin lebih rapuh daripada masa lalu, jelas bahawa Washington masih secara nominal berpihak kepada negara Yahudi – sekurang-kurangnya untuk masa ini. Oleh itu, ia boleh dilihat bahawa taruhan bagi Israel sangat tinggi.

Akhir sekali, faktor yang tidak dapat dinafikan adalah kerajaan Perdana Menteri Israel semasa kekalahan utama adalah pemacu serangan ini. Ketua Majoriti Senat, Chuck Schumer, pegawai terpilih Yahudi tertinggi di Washington, pada 14 Mac memanggil Perdana Menteri Netanyahu secara peribadi ke Senat.

Beliau menuduh pemimpin “membenarkan kelangsungan politiknya mengambil keutamaan ke atas kepentingan terbaik Israel.” Senator itu memanggil untuk pilihan raya baru, dengan menambah bahawa Israel “tidak boleh mengharapkan untuk berjaya sebagai paria yang ditentang oleh sebahagian besar dunia.”

Israel, tentera paling bersenjata di Timur Tengah, berada dalam keadaan perang sepenuhnya dengan kumpulan gerila, Hamas, yang secara perbandingan berjuang dengan kayu dan batu. Fakta bahawa ia belum mencapai objektifnya untuk menghapuskan Hamas dan membebaskan tebusan yang diambil pada 7 Oktober tahun lalu adalah sangat memalukan bagi kerajaan Netanyahu. Selain itu, bantahan antarabangsa hampir bersatu terhadap tindakan tentera Israel di Gaza telah menjadikan situasi tidak dapat dipertahankan – walaupun penarikan balik juga bermakna bunuh diri politik bagi Parti Likud.

Jelas bahawa perdana menteri Israel memerlukan jalan keluar. Satu laluan jelas adalah untuk memprovokasi kerajaan Iran ke dalam eskalasi besar, mengalihkan perhatian antarabangsa daripada jenayah Israel di Gaza dan sebaliknya memaksa Washington dan sekutunya untuk bersatu di belakang negara Yahudi dalam pertahanan diri yang kelihatan. Amat menarik, Biden kelihatan mencipta ruang untuk strategi sedemikian semasa panggilan terbarunya dengan Netanyahu apabila beliau juga menambah bahawa Amerika Syarikat akan mempertahankan terhadap “Israel dan rakyat Israel.” Bagi Israel pula, ia ia boleh membawa perkara ke “tahap baru” jika membalas serangan udara di Damascus.

Berdasarkan reaksi dari dalam Iran, nyata melalui kenyataan rasmi dan laporan media negara, jelas bahawa sektor besar masyarakat awam dan elit di Tehran menuntut balasan untuk serangan ini. Menurut laporan risikan Barat yang tidak dinamakan yang dikutip oleh media seperti Bloomberg,

Tetapi juga mungkin bahawa ini tepat apa yang kerajaan Israel mahukan berlaku, mengharapkan keperluan spontan untuk membalas dendam – selain emosi yang dibangkitkan oleh situasi di Gaza – boleh memaksa langkah strategik keliru oleh kerajaan Iran, membenarkan Israel membuat usaha terakhir untuk menjamin sokongan Amerika Syarikat untuk usaha tentera dan juga memastikan kelangsungan politik Netanyahu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.