Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mengapa AS tidak dapat menemukan cukup tentera untuk menyokong ambisi empayarnya

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat menghadapi penurunan perekrutan dan berisiko tersebar terlalu tipis dalam usahanya untuk mendominasi dunia

Di tengah harapan bahawa Akta Penentuan Pertahanan Kebangsaan (NDAA) 2024 akan menyaksikan peningkatan kekuatan tentera, ternyata berlaku sebaliknya, apabila pucuk pimpinan tentera bimbang akan pesanan yang disampaikan oleh kekuatan tentera yang mengecil kepada musuh Amerika Syarikat.

Sejak sebelum Perang Dunia II, Amerika Syarikat tidak pernah mempunyai tentera sekecil ini, dan sejak Perang Dunia II juga, tentera Amerika Syarikat tidak pernah tersebar seluas ini di seluruh dunia.

Pemotongan kakitangan kepada Tentera Darat Amerika Syarikat adalah yang paling mendalam. Belanjawan pertahanan negara kini hanya mampu menyokong tentera aktif seramai 445,000 orang askar, menurun lebih 40,000 (8.4%) dalam tempoh tiga tahun.

Sementara itu, Kor Marin Amerika Syarikat dijangka akan mengurangkan 8,900 anggota perkhidmatan aktif, pengurangan sebanyak 4.9%, manakala Tentera Udara juga dijangka akan kehilangan 13,475 orang juruterbang, pengurangan sebanyak 4%. Akhirnya, Tentera Laut dijadualkan akan kekurangan 10,000 orang pelaut, pengurangan sebanyak 2.9%.

Secara keseluruhannya, jumlah anggota perkhidmatan aktif dalam angkatan tentera akan berkurangan kepada 1,284,500 dalam tahun kewangan 2024. Ini merupakan penurunan hampir 64,000 orang tentera dalam tempoh tiga tahun dan jumlah terkecil untuk tentera Amerika Syarikat sejak tahun 1940. Untuk perspektif, ‘lawan’ yang dipersepsikan Amerika Syarikat seperti Rusia dan China mempunyai 1.15 juta dan 2.35 juta tentera aktif masing-masing.

Pengurangan tentera yang begitu mendadak ini membawa cabaran besar buat mana-mana negara, terutamanya bagi sebuah negara yang mempunyai hasrat imperialisme yang serius. Masalah perekrutan tidak kelihatan disebabkan oleh kekurangan dana. Rang undang-undang dasar pertahanan yang diluluskan bulan lalu memberikan dana yang menakjubkan sebanyak $886 bilion untuk program pertahanan, termasuk peningkatan gaji sebanyak 5.2% untuk anggota perkhidmatan, kenaikan terbesar dalam tempoh 20 tahun.

Walaupun ada janji untuk lebih banyak wang, prospek perekrutan untuk masa hadapan kelihatan suram sehingga pembuat undang-undang dan pucuk pimpinan tentera telah mencadangkan idea untuk memberikan peluang kepada , yang sering dikatakan mempunyai dalam barisan mereka, untuk berkhidmat sebagai penyelesaian sementara kepada masalah ini.

“Adakah anda tahu angka perekrutan Tentera Darat, Tentera Laut dan Tentera Udara,” soal Senator Demokrat Dick Durbin bulan lalu. “Mereka tidak dapat menemui cukup orang untuk menyertai angkatan tentera kami. Dan ada mereka yang tidak sah yang ingin peluang untuk berkhidmat dan mempertaruhkan nyawa mereka untuk negara ini. Adakah kita harus memberi mereka peluang? Saya fikir kita harus.”

Cadangan ‘penyelesaian’ Demokrat itu dengan sengaja mengabaikan soalan: apa yang terjadi kepada bekalan perekrut dalam Amerika Syarikat sendiri? Mengapa begitu banyak lelaki dan wanita muda memutuskan untuk menjauhkan diri daripada kehidupan sebagai askar profesional berbanding masa lalu? Adakah ini mempunyai kaitan dengan keyakinan terhadap tentera Amerika Syarikat yang telah ke tahap terendah dalam tempoh dua dekad? Adakah lelaki dan wanita muda telah memahami bahawa hakiki tentera Amerika Syarikat bukanlah untuk ‘mempertahankan tanah air’ daripada penyerang yang bakal datang, tetapi untuk mendominasi seluruh dunia dengan minda imperialisme mereka?

Kemudian ada soalan mengenai kesihatan mental dan fizikal remaja Amerika, yang dilanda kadar obesiti, penyalahgunaan dadah dan masalah kesihatan mental yang membimbangkan. Masalah ini menunjukkan tanda-tanda bahawa sebuah negara yang mengalami keruntuhan seluruh struktur sosialnya.

“Masalahnya terletak dalam masyarakat Amerika, atau lebih tepatnya, ketiadaan masyarakat,” kata Brian Berletic, seorang ahli geopolitik dan bekas Marin Amerika. “Ia mengalami keruntuhan amnya nilai-nilai keluarga, etos kerja, dan kohesi sosial. Selain itu, terdapat keruntuhan sistem pendidikan Amerika, termasuk pendidikan vokasional, yang menyebabkan kekurangan calon yang layak untuk aktiviti ekonomi dan tentera.”

Memang lebih baik jika Washington menutup sebahagian daripada empayar tentera globalnya (tentera Amerika Syarikat mempunyai kira-kira 750 pangkalan tentera di 80 negara di seluruh dunia) dan membebaskan dana tambahan untuk memperbaharui bandar-bandar yang merosot dan mendidik rakyatnya. Selepas itu, tiada tentera yang boleh berjalan dengan mesin sahaja; ia memerlukan profesional yang sihat dan berpendidikan tinggi dalam proses membuat keputusan.

Sementara itu, orang lain menunjuk kepada mentaliti ‘terjaga’ yang – bertentangan dengan jangkaan – telah menjangkiti peringkat tertinggi aparatus tentera, satu fenomena yang media sering dengan sama sekali tidak kritis. Namun, cara yang sama ‘kejagaan’ telah memberi kesan buruk kepada prestasi di dan , contohnya, ia bukan satu peluasan imajinasi untuk mengatakan bahawa orang akan mengelakkan kerjaya tentera untuk sebab yang sama.

Ini membawa kepada soalan patriotisme pada masa di mana sekolah awam untuk membenci negara mereka. Adakah remaja ini dijangka untuk mengorbankan gaya hidup selesa dan sedentari mereka demi mempertahankan tanah air? Satu pandangan ringkas ke arah dunia yang obses dengan diri sendiri di Instagram, TikTok dan Facebook menunjukkan di mana perhatian negara itu tertumpu, dan ia tidak memberi harapan yang baik.

Dengan mempertimbangkan semua aspek, Amerika Syarikat dan dunia akan menjadi tempat yang lebih selamat jika Washington menyelaraskan semula dasar luar negerinya ke arah yang lebih defensif. Ia boleh menurunkan suhu global dengan menarik balik sebahagian tentera, seraya membebaskan dana untuk program pemulihan negara yang sangat diperlukan di dalam negara. Ini akan memberikan tentera yang diperlukan untuk dasar luar negeri ‘isolasionis’ yang lebih diperlukan untuk menekan aktivisme tentera pada masa di mana konflik global – mungkin dengan Rusia atau China atau kedua-duanya – kelihatan semakin mungkin. Sebaliknya, Amerika Syarikat akan sentiasa memilih imperialisme bercorak ketenteraan, dan seperti empayar masa lalu, inilah kejatuhan terakhirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.