Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mengapa Anda Tidak Harus Mempercayai Narasi Penurunan Jumlah Korban Meninggal di Gaza

(SeaPRwire) –   Memutarbelitkan bilangan korban, gagal menganalisis statistik secara kritikal dan salah mewakili fakta, media barat menunjukkan bias anti-Palestin

Kurang lebih sebelum Mahkamah Keadilan Antarabangsa membuat keputusan yang sangat dinanti untuk mengikuti kes Afrika Selatan menuduh Israel melakukan genosid, New York Times telah mengeluarkan laporan bertajuk ‘Penurunan Kematian di Gaza’.

Artikel itu menyandarkan penurunan yang didakwa itu kepada perubahan dalam strategi pertempuran Israel di Gaza, tetapi ia mengeluarkan data utama yang bertentangan dengan dakwaannya. Kemudian, selepas keputusan awal Mahkamah Keadilan Antarabangsa, NYT menjadi media pertama menerima dan menerbitkan maklumat dari fail Israel yang menuduh kakitangan UNRWA terlibat dalam aktiviti bersenjata Hamas.

Sejak permulaan perang antara Israel dan Gaza, yang bermula dengan serangan Hamas pada 7 Oktober, media korporat barat telah menunjukkan apa yang hanya boleh digambarkan sebagai piawaian ganda pro-Israel. Pada 9 Januari, The Intercept menganalisis lebih 1,000 artikel dalam arus perdana AS, termasuk oleh NYT, membuktikan bias yang tidak dapat dinafikan ditunjukkan untuk nyawa Israel dan melaporkan penderitaan Palestin yang kurang.

Analisis lebih terarah dilakukan oleh , yang secara khusus melihat liputan BBC konflik antara 17 Oktober hingga 2 Disember. Kajian itu mendokumenkan bahawa perkataan seperti membunuh, beramai-ramai dibunuh dan dibantai digunakan oleh BBC untuk menggambarkan orang Israel 144 kali, manakala orang Palestin hanya digambarkan sebagai dibunuh atau dibantai sekali setiap satu; perkataan dibantai tidak pernah digunakan untuk menggambarkan pembunuhan orang Palestin. Kajian itu dengan jelas menunjukkan ketidakseimbangan bahasa yang digunakan untuk menghidupkan dan bilangan cerita tentang kematian orang Palestin, walaupun jumlah kematian orang Palestin jauh lebih tinggi daripada orang Israel.

Jumlah kematian Israel sepanjang peperangan secara rasmi berdiri kira-kira 700 orang awam dan 600 pejuang, manakala bagi orang Palestin ia adalah , menurut Kementerian Kesihatan Gaza. Anggaran ialah antara 61% hingga 75% orang Palestin yang terbunuh di Gaza adalah wanita dan kanak-kanak. Anggaran jumlah pejuang Palestin yang dibunuh tidak boleh dipercayai. Ahli bicara Israel mendakwa antara 7,000 hingga 10,000 pejuang Hamas, bergantung kepada masa hari, tetapi tidak memberikan anggaran untuk bilangan pejuang yang terbunuh yang merupakan ahli kumpulan bersenjata lain di Gaza sebanyak 12 kumpulan.

Walaupun cuba membuat hujah bahawa kematian di Gaza semakin menurun ketika operasi Israel berterusan, statistik yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa di Gaza, dari 17 Januari (bila carta data NYT berakhir) sehingga 24 Januari, dengan jelas menunjukkan trend sebaliknya. Untuk rujukan, jumlah kematian harian ialah: 163, 172, 142, 165, 178, 190, 195, 210.

Artikel itu juga tidak menyediakan bukti menunjukkan korelasi antara pengumuman Israel tentang apa yang dipanggil “pengubahsuaian” rancangan pertempuran dan carta kematian harian yang menunjukkan lengkungan ke bawah dalam kadar kematian harian. Israel memulakan pengumuman niat untuk melaksanakan fasa baru pada awal Januari, tetapi hujah yang dikemukakan dalam artikel itu cuba menarik kesimpulan bahawa tekanan dari kerajaan AS telah menyumbang kepada penurunan kematian antara awal Disember dan 17 Januari.

Terdapat penurunan dalam jumlah kematian harian yang dilaporkan, tetapi ini berlaku sebelum sebarang perubahan dalam strategi tentera yang dinyatakan. Juga dapat diperhatikan bahawa semasa minggu laporan itu dikeluarkan, jumlah kematian harian Gaza sebenarnya melonjak ke 188. Isnin sehingga Ahad minggu itu terdapat beberapa 1,317 orang Palestin terbunuh oleh Israel. Minggu sebelumnya, jumlah kematian 1,110 orang.

NYT juga menunjuk kepada penarikan balik pasukan Israel dari utara Gaza, cuba menggunakan ini sebagai bukti perubahan taktik pada Januari yang telah dibawa oleh usaha daripada pentadbiran Biden. Sebenarnya Israel menyerbu semula utara, sementara, selepas artikel diterbitkan.

Lebih-lebih lagi, Israel tidak mula menarik diri dari utara Gaza pada Januari – ia memulakan proses ini sekitar 21 Disember. Pada akhir Disember, lima briged ditarik balik dan simpanan di kalangan mereka . Kemudian, awal bulan lalu, ketika tentera Israel melaksanakan penarikan balik dari kebanyakan kawasan berkepadatan di utara Gaza.

Pihak berkuasa Israel mendakwa sebab perubahan strategi perang, beralih dari taktik tekanan tinggi fasa pertama dan kedua, adalah kerana keinginan mereka untuk terus berjuang sepanjang tahun 2024. Jika Israel merancang untuk berperang selama setahun, ia masuk akal bagi ia menggunakan munisi dan askar yang lebih sedikit, kerana munisi adalah terhad dan kos strategi pertempuran awal akan menjadi beban ekonomi yang besar.

Satu lagi perkara penting ialah laporan itu sama sekali meninggalkan semua pertimbangan lain mengenai apa yang boleh menjelaskan penurunan jumlah kematian dalam tempoh tertentu. Isu utama yang dihadapi hari ini ialah kekurangan sektor kesihatan yang berfungsi dengan baik di Gaza sama sekali; menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hanya 16 hospital daripada 36 masih beroperasi dan semuanya “.”

Salah seorang wartawan profesional terakhir di utara Gaza, Anas al-Sharif, melaporkan kepada Al Jazeera Arabic, pada 16 Januari, tentang pengeboman yang semakin meningkat di kawasan itu dan laporan kematian yang kurang di sana. Seorang penduduk bernama Akram berpangkalan di Keamatan Pelarian Jabalia memberitahu RT bahawa “pengeboman beberapa hari itu kembali kepada cara ia pada permulaan peperangan, ia menakutkan dan ia kelihatan tidak berhenti sama sekali selama lebih satu hari.”

Dengan sektor kesihatan yang hampir runtuh, mengira dengan betul jumlah yang mati adalah cabaran yang sukar, yang mengapa Kementerian Kesihatan Gaza selalu menyertakan kaveat kepada jumlah kematian harian mereka bahawa terdapat yang lain di bawah reruntuhan yang tidak dilaporkan. Untuk menunjukkan betapa besar perbezaan jumlah kematian sebenar, apabila mereka yang hilang di bawah reruntuhan difaktor, ambil statistik yang dikeluarkan oleh Euro-Med Human Rights Monitor, yang .

Selain daripada kita tidak mempunyai gambaran penuh jumlah kematian harian sebenar, , dan statistik yang dikutip tidak termasuk mereka yang kini mati akibat penyakit dan kelaparan. Kira-kira 400,000 orang yang tinggal di utara Gaza sama sekali tanpa bantuan, kerana usaha oleh pertubuhan antarabangsa untuk mengangkut bantuan perubatan, makanan dan bahan api ke utara berulang kali telah disekat. Pada 9 Disember, Save The Children memperingatkan bahawa , bukan bom, dengan situasi kemanusiaan telah merosot dengan teruk sejak itu.

Apabila kerajaan Israel kemudian mendedahkan dakwaannya bahawa 12 kakitangan UNRWA – daripada 13,000 bekerja di Gaza – telah menyertai serangan Hamas pada 7 Oktober, New York Times menjadi media pertama mendapatkan fail Israel yang terperinci dakwaannya. Akhbar itu gagal melaporkan bahawa , yang terkenal dengan mengekstrak pengakuan melalui penyiksaan. membuat maklumat fail itu kelihatan agak boleh dipercayai, tetapi, apabila Channel 4 UK memperolehnya dan menyatakannya secara terus kepada awam, ia menyimpulkan bahawa “tiada” maklumat yang boleh dipercayai dalam fail itu.

Laporan NYT tentang dakwaan Israel bahawa Hamas melakukan kempen rogol berancang juga telah dikritik. Dalam satu kes untuk menafikan dakwaan NYT cuba mencadangkan beliau telah dirogol, yang akhbar itu didakwa gagal memberitahu keluarga ia merancang untuk memasukkannya dalam artikel itu.

Pada setiap langkah, media korporat Barat telah menggunakan pemutarbelitan, manipulasi bahasa, dan kebohongan sebenar untuk mengelirukan penontonnya tentang kebenaran tentang apa yang berlaku di Gaza. Ia tidak lebih rendah daripada memainkan statistik untuk mengurangkan apa badan kehakiman tertinggi di dunia secara meluas telah menentukan adalah secara munasabah genosid, atau apa ketua bantuan PBB Martin Griffiths telah panggil “krisis kemanusiaan”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.