Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

MENCRAJ TANK ISRAEL HANCURKAN PAPAN TULIS ‘SAYA CINTA GAZA’ DI RAFAH

(SeaPRwire) –   Tentera IDF memusnahkan tanda-tanda dan menurunkan bendera Palestin selepas mengambil alih penyeberangan sempadan di Rafah

Tentera Israel menyerang tanda-tanda Palestin selepas mengambil alih penyeberangan sempadan Rafah awal minggu ini, memusnahkannya dengan sengaja menggunakan kereta kebal, rakaman yang mengalir di talian mencadangkan.

Kerosakan yang digambarkan dalam rakaman kelihatan telah diakibatkan oleh kereta kebal Briged Trak Besi 401 Israel, yang memasuki penyeberangan Rafah pada Selasa pagi.

Penyeberangan sempadan ini menghubungkan enklaf Palestin dengan Mesir.

Satu video yang mengalir di talian, difilemkan oleh anak kapal kereta kebal Merkava, menunjukkan kenderaan itu bergerak di hadapan tanda ‘I love Gaza’ di penyeberangan. Kemudian kereta kebal itu menyasarkan tanda dan memusnahkannya.

Kereta kebal IDF juga memusnahkan tanda bertulis ‘Gaza’ terletak di hadapan kemudahan penyeberangan sempadan.

Satu lagi video kelihatan menunjukkan pasukan Israel menurunkan bendera Palestin di lokasi itu dan menaikkan bendera Israel untuk menggantikannya.

Israel melancarkan serangan yang lama dirancang terhadap bandar Rafah di selatan Gaza pada Isnin malam. Penyerbuan darat disertai serangan udara ke atas bandar yang padat penduduk itu, yang menyaksikan peningkatan besar pengungsi dari utara berikutan konflik antara Israel dan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.