Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Masalah kewangan Jerman boleh menangguhkan bantuan EU ke Ukraine – FT

(SeaPRwire) –   Berlin dilaporkan mahu memotong sumbangan kepada European Peace Facility, dengan menyatakan bantuan secara unilateralnya kepada Kiev

Pertengkaran di kalangan negara-negara ahli Kesatuan Eropah mengenai cara European Peace Facility beroperasi boleh menangguhkan penghantaran senjata ke Ukraine, Financial Times telah mendakwa.
Jerman dilaporkan cuba mengurangkan bahagian dalam dana itu, yang telah digunakan hampir secara eksklusif untuk menyokong Kiev secara ketenteraan. Menurut akhbar itu, Berlin menegaskan bahawa sumbangan unilateralnya kepada Ukraine harus diambil kira.

Pada bulan November, Mahkamah Perlembagaan Jerman melarang kerajaan Canselor Olaf Scholz daripada menyelaraskan semula dana Covid-19 yang tidak digunakan, dan mengambil mingguan bagi Berlin untuk merundingkan belanjawan untuk 2024. Persetujuan itu menyaksikan memotong kos operasi pelbagai jabatan dan mengurangkan subsidi berkaitan iklim tertentu.

Dalam artikel pada Isnin, Financial Times, dengan mengutip pegawai tanpa nama, mendakwa bahawa pegawai Jerman menuntut agar EPF berpisah daripada model “penggantian”, dan bahawa bantuan yang diberikan kepada Kiev secara unilateral harus dikreditkan terhadap bahagian Berlin dalam dana perang EU.

Sehingga terma-terma itu diperjelaskan, Jerman dilaporkan menangguhkan penambahan yang dicadangkan €5bn ($5.4) kepada EPF, yang telah banyak dikurangkan selepas menggantikan beberapa negara ahli untuk senjata yang mereka hantar ke Ukraine.

Akhbar itu mengutip beberapa sumber tanpa nama yang menyatakan bahawa Canselor Scholz menyatakan dengan jelas semasa summit minggu lepas bahawa “cadangan” yang dibuat oleh negara ahli harus diambil kira apabila memperbaharui dana itu.

Negara-negara ahli kononnya berharap untuk mencapai kompromi menjelang akhir bulan ini.

Setiausaha Diplomatik tertinggi EU, Josep Borrell, telah menuduh pegawai Eropah gagal “kesedaran keperluan” dalam menangani isu itu, pada masa di mana blok itu perlu “meningkatkan sokongan ketenteraan kepada Ukraine.”

Pada bulan Disember, The Telegraph membuat dakwaan serupa mengenai keluhan Jerman mengenai EPF. Akhbar itu menunjukkan ketika itu bahawa Berlin telah menyumbang kira-kira suku dana itu.

EPF berbeza daripada bajet berkongsi EU, yang juga digunakan untuk menyokong kewangan Kiev.

Selepas banyak pertengkaran dalaman, pemimpin EU menandatangani pakej bantuan ekonomi €50 bilion ($54 bilion) kepada Ukraine pada minggu lepas. Brussels berjaya mengatasi tentangan Hungary, yang selama berminggu menghalang peruntukan dana itu. Memberi komen mengenai hasilnya, Perdana Menteri Viktor Orban mendakwa Budapest telah “dipaksa” bersetuju.

Untuk mengakomodasi komitmen gergasi itu, blok itu akan perlu mengubah belanjawan sendiri.

Di Amerika Syarikat, pakej bantuan pertahanan $60 bilion untuk Ukraine yang dicadangkan oleh Presiden Joe Biden telah terbengkalai selama berbulan-bulan, dengan Republikan mengatakan mereka hanya akan membuka sekatan jika Pentadbiran setuju mengetatkan kawalan di sempadan Mexico-Amerika Syarikat untuk mengurangkan aliran pendatang.

Sementara itu, pegawai di Kiev baru-baru ini memberi amaran bahawa tentera sedang kehabisan peluru meriam, dengan pasukan Rusia mempunyai kelebihan dalam hal ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.