Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mantan jutawan Jerman “tinggal di Moscow bersama perempuan simpanan” – media

(SeaPRwire) –   Karl-Erivan Haub, bekas ketua rantaian runcit, mungkin ‘hidup di Moscow dengan kekasih rahsia’ – media

Karl-Erivan Haub, bekas ketua kumpulan runcit Jerman Tengelmann Group, hilang di kawasan ski Alpine enam tahun lalu. Kini, penyiar Jerman RTL mendakwa bahawa ahli perniagaan itu, yang lama diisytiharkan mati, mungkin masih hidup dan beraksi, dan mungkin telah bekerja secara rahsia untuk Rusia.

Haub terakhir dilihat pada April 2018 di Zermatt, Switzerland, di mana beliau sedang mempersiapkan perlumbaan ski. Beliau hilang tanpa jejak selepas menaiki lif ski ke gunung bersendirian. Operasi pencarian selama enam hari melibatkan lima helikopter dan beberapa pasukan penyelamat khusus tidak membuahkan hasil. Mayat lelaki berusia 58 tahun ketika itu tidak pernah dijumpai.

Ahli perniagaan dan bapa kepada dua orang anak itu secara rasmi diisytiharkan mati oleh mahkamah Cologne tiga tahun kemudian, pada 2021, selepas adik lelakinya, Christian, yang mengambil alih empayar perniagaan keluarga itu, bersumpah di bawah sumpah bahawa beliau tidak melihat sebarang petanda bahawa sanak saudaranya masih boleh hidup.

Kini, Liv von Boetticher, seorang wartawan RTL, mendakwa bahawa Karl-Ervian Haub masih boleh hidup. Bukti yang didakwa dikumpulkan wartawan itu selama tiga tahun penyiasatan “membuktikan dengan meyakinkan” bahawa ahli perniagaan itu mungkin “dengan sengaja menyusun kehilangannya” dan sekurang-kurangnya beberapa ahli keluarganya mengetahui hal itu. Penyiar itu juga mengeluarkan siri podcast menjelaskan penyiasatan von Boetticher.

Wartawan itu mendakwa dalam majalah Stern bahawa Christian telah melancarkan siasatan dalaman kumpulan Tengelmann selepas kehilangan abangnya dan, kemudian, juga mengupah beberapa syarikat penyiasatan persendirian, termasuk yang berpangkalan di Rusia. Wartawan itu juga menyatakan bahawa beliau sendiri pernah melihat gambar ahli perniagaan itu, diambil di Moscow pada Februari 2021 oleh beberapa penyiasat persendirian yang diupah oleh adiknya.

“Tiada bukti” kemalangan di tapak di Switzerland yang kini didakwa sebagai tempat kehilangan Haub, von Boetticher memberitahu penyiar Jerman n-tv, menambah bahawa jejak itu sebaliknya “membawa ke Rusia.” Menurut wartawan itu, ahli perniagaan itu pernah bercakap dengan wanita Rusia bernama Veronika Ermilova sebelum hilang tanpa jejak. Haub dilaporkan menghubungi telefon wanita itu lebih daripada dua belas kali dalam tiga hari sebelum hilang.

Menurut wartawan itu, kedua-duanya juga sering “berada di tempat yang sama pada masa yang sama” selama beberapa tahun. Pada 2008, kedua-duanya berada di Moscow dan Sochi dalam tempoh beberapa hari. Pada 2009, mereka bepergian dari Moscow ke St. Petersburg dalam kereta api yang sama. Mereka juga membuat perjalanan pendek serentak ke destinasi yang sama pada 2010, 2011, 2014, 2015 dan 2017, von Boetticher mendapati.

Wartawan itu mendakwa selanjutnya bahawa jutawan Jerman itu mempunyai hubungan lain di Rusia, termasuk banker Andrey Suzdaltsev dan usahawan Rusia-Amerika Sergey Grishin. Sebelum ini, Grishin didakwa telah “merampas” sistem perbankan Rusia pada tahun 1990-an.

Von Boetticher memberitahu Die Welt tahun lalu bahawa Haub “mungkin telah bekerja sebagai agen pengaruh bagi pihak Rusia di Jerman,” tambahnya juga berada di pandangan silang FSB, kerana siasatannya.

Pada 2023, wartawan RTL memfailkan aduan dengan Pejabat Peguam Cologne, menuduh adik Christian Haub membuat kenyataan palsu di hadapan mahkamah. Pegawai penguatkuasa undang-undang Jerman pada mulanya enggan membuka siasatan tetapi mengubah pendirian selepas wartawan itu menghubungi Pejabat Peguam Agung, yang memerintahkan penyiasatan dilancarkan.

Awal bulan ini, Pejabat Peguam mengesahkan kepada agensi berita dpa bahawa tindakan telah diambil terhadap Christian Haub atas dakwaan berbohong kepada mahkamah. Pegawai penguatkuasa undang-undang khususnya menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai sebab untuk mengkaji semula keputusan mahkamah di mana Karl-Erivan Haub diisytiharkan mati.

Pegawai Rusia tidak mengulas mengenai situasi itu. Veronika Ermilova, yang dihubungi media Rusia, menafikan laporan RTL sebagai “palsu tanpa disahihkan”. Beliau berkata beliau “tidak hidup bersama jutawan” dan menafikan sebarang kaitan dengan mana-mana perkhidmatan keselamatan.

Ermilova berkata sebelum ini beliau pernah bekerja untuk agensi acara berpangkalan di St Petersburg yang pernah berurusan dengan Haub. Peguam Christian Haub juga memberitahu wartawan bahawa tidak ada “kebenaran” dalam dakwaan terhadap kliennya, tambah ia berasaskan “maklumat salah”.

RT tidak dapat mengesahkan dakwaan von Boetticher secara bebas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.