Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Makian telah menjadi lebih ‘boleh diterima’ – pakar

(SeaPRwire) –   Kata-kata di Inggeris yang sebelum ini dianggap tidak senonoh kini lebih diterima – pakar

Penggunaan kata-kata kesat telah menjadi lebih diterima secara meluas dalam masyarakat British moden dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kerana orang menemui makna alternatif untuk bahasa yang sebelum ini dianggap tidak senonoh, menurut seorang pakar bahasa, telah mengatakan.

Dua kata kesat yang paling kerap digunakan di UK – “f*ck” dan “sh*t” – sering digunakan dalam perbualan tidak formal sebagai titik penekanan atau untuk membina ikatan sosial, penyelidikan akademik terkini telah mendedahkan, bukan sahaja untuk menyebabkan penghinaan.

“Penggunaan kata-kata kesat, seperti semua bahasa yang digunakan, adalah sepenuhnya bergantung kepada konteks dan konteks tertentu,” seorang pensyarah bahasa Inggeris di Universiti Aston Birmingham, Dr Robbie Love, mengatakan dalam artikel Guardian pada hari Sabtu.

“Ia adalah apa yang anda lakukan dengan perkataan dan bagaimana pelbagai fungsi, sejauh yang dilakukan, yang mempengaruhi persepsi sejauh mana ia diterima,” beliau menerangkan.

Komentar akademik itu mengikuti segmen Radio BBC awal minggu ini di mana penyampai Mishal Husain mempersoalkan Setiausaha Dalam Negeri UK James Cleverly mengenai kenyataan yang didakwa telah dibuatnya mengenai dasar kerajaan UK. Dalam temu bicara itu, Husain telah menanya Cleverly sama ada beliau, seperti dilaporkan, telah menggunakan perkataan seperti “batsh*t” untuk menggambarkan cadangan kontroversi kerajaan UK untuk menghantar pemohon suaka ke Rwanda.

Secara keseluruhannya, Husain telah mengumpat tujuh kali dalam masa kurang satu minit semasa temu bicara langsung itu.

Menurut Love, Husain “merujuk kepada perkataan yang [Cleverly didakwa] telah digunakan dan [bertanya] sama ada beliau mengatakannya. Dalam konteks itu, saya akan mendakwa bahawa ia lebih cenderung untuk dianggap diterima, berbanding jika beliau tiba-tiba berkata pada akhir cerita, ‘Baiklah, itu adalah satu muatanan sh*t, bukan?'”

Titiknya disemai oleh Yehuda Baruch, seorang profesor pengurusan di Universiti Southampton, yang mengatakan penggunaan kata-kata kesat merupakan fenomena dalam semua lapisan masyarakat – bahkan di kalangan profesional tinggi seperti doktor dan peguam di mana ia sering digunakan untuk memperkukuh kerjasama pasukan dan melegakan tekanan.

“Sayangnya, ia berkesan,” kata Baruch dalam laporan Guardian. “Ini adalah bahasa baru dan kita perlu hidup dengannya.”

Dr Love, yang telah menerbitkan kajian akademik mengenai trend penggunaan kata-kata kesat dalam perbualan tidak formal, dan mengenai penggunaan perkataan ‘f*ck’ oleh remaja British, menambah bahawa tabu telah longgar mengenai penggunaan banyak kata kesat.

Demikian juga, perkataan atau frasa yang tidak akan diterima secara sosial generasi yang lalu kini biasa, kata Love, dan kini digunakan untuk membentuk ikatan sosial, atau sebagai cara untuk penekanan sosial atau kemesraan sosial.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.