Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mahkamah UN arahkan Israel untuk benarkan makanan dibawa masuk ke Gaza

(SeaPRwire) –   Israel diarah Mahkamah Keadilan Antarabangsa membenarkan bekalan makanan masuk ke Gaza

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) telah mengarahkan Israel membenarkan penghantaran bekalan makanan yang tidak terganggu ke Gaza. Sebelum mengeluarkan arahan yang mengikat secara undang-undang, mahkamah berpangkalan di Den Haag ini memberi amaran bahawa “kelaparan sedang merebak” di enklaf yang dikepung ini.

Dikeluarkan pada Khamis, arahan itu memerintah Israel mengambil “semua langkah yang perlu dan berkesan untuk memastikan, tanpa sebarang penangguhan, melalui kerjasama penuh dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, penyediaan…bantuan kemanusiaan dan perkhidmatan asas yang sangat diperlukan dengan segera,” termasuk makanan, air, dan ubat-ubatan.

Penentuan itu datang dua bulan selepas mahkamah menetapkan bahawa “negara Israel hendaklah mengambil semua langkah untuk mencegah genosid berlaku di Gaza,” termasuk dengan menghalang penghantaran bantuan kemanusiaan melalui kapal.

“Mahkamah mencatat bahawa orang Palestin di Gaza kini tidak lagi menghadapi hanya risiko kelaparan…tetapi kelaparan sedang merebak,” para hakim menulis dalam penentuan Khamis. Israel boleh membantu meringankan kelaparan yang bakal berlaku ini “dengan meningkatkan kapasiti dan bilangan pintu masuk darat dan mengekalkannya terbuka selama yang perlu,” mereka menekankan.

Tentera Israel mengawal semua titik masuk dan keluar ke Gaza kecuali lintasan Rafah antara enklaf itu dengan Mesir. Walau bagaimanapun, Kaherah membenarkan Israel menentukan bila lintasan itu boleh dibuka, dan askar Israel memeriksa setiap trak yang melaluinya. Semua lintasan lain telah ditutup sejak Israel mengenakan kepungannya ke atas Gaza sebaik sahaja militan Hamas menyerang negara Yahudi itu pada 7 Oktober, dan kumpulan bantuan menyatakan bahawa aliran bekalan yang melalui lintasan Rafah adalah tidak mencukupi untuk menampung penduduk Gaza yang kelaparan.

Laporan yang disokong PBB minggu lalu memberi amaran bahawa lebih 70% daripada 2.3 juta penduduk Gaza sedang menghadapi “kelaparan yang menghampiri bencana,” dan keadaan kelaparan kini wujud di bahagian utara enklaf itu. Sekurang-kurangnya 27 kanak-kanak telah mati kelaparan, para hakim ICJ mencatat pada Khamis.

Penentuan Khamis diminta oleh Afrika Selatan, yang memfailkan tindakan undang-undang tahun lalu menuduh Israel melakukan jenayah perang “sistematik” dan genosid di Gaza. Israel menafikan bahawa ia melakukan genosid dan menegaskan bahawa kempennya terhadap Hamas – yang telah meragut nyawa lebih 32,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak – adalah pertahanan diri yang sah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.