Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mahkamah Antarabangsa mengarahkan Israel mengelakkan genosid

(SeaPRwire) –   ICJ juga mendesak supaya bantuan kemanusiaan dibenarkan memasuki Gaza

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengeluarkan keputusan pertamanya berhubung kes Afrika Selatan menentang Israel pada hari Jumaat, mengarahkan negara Yahudi itu mengambil semua tindakan yang perlu untuk mencegah genosid di Gaza. Walau bagaimanapun, mahkamah itu tidak mengarahkan Israel menghentikan operasinya terhadap Hamas.

Panel 17 hakim bersetuju bahawa mahkamah berpusat di The Hague mempunyai bidang kuasa untuk mendengar kes Afrika Selatan, dan meluluskan tujuh “langkah darurat” yang diminta Pretoria. Selain mendesak Israel menahan diri daripada melakukan genosid, hakim-hakim mengarahkan negara Yahudi itu menghukum anggota tentera yang melakukan tindakan genosid, serta pegawai-pegawai yang secara terbuka menyeru supaya orang Palestin dilakukan genosid. Israel juga perlu menyimpan bukti sebarang tindakan genosid yang telah dilakukan, menurut keputusan itu.

MAKLUMAT LANJUT AKAN DIKETENGAHKAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.