Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mahkamah Agung AS menentukan Trump tidak boleh dikeluarkan daripada senarai calon

(SeaPRwire) –   Hakim-hakim sebulat suara menolak usaha untuk mencegah bekas presiden daripada bertanding dalam pilihan raya tahun ini di Colorado

Mahkamah Agung Amerika Syarikat telah menolak usaha oleh aktivis Demokrat untuk menghalang bekas Presiden Donald Trump daripada mempertandingkan pilihan raya presiden akan datang di beberapa negeri. Trump memuji keputusan itu sebagai “kemenangan besar untuk Amerika.”

Keputusan Mahkamah Agung pada Isnin ini membatalkan keputusan awal Mahkamah Agung Colorado, yang mendapati pada bulan Disember bahawa negeri itu boleh mengekalkan nama Trump daripada kertas undi di bawah pindaan perlembagaan yang melarang “pengganas” daripada memegang jawatan awam.

Negeri-negeri Illinois dan Maine juga cuba untuk melarang Trump daripada bertanding dalam pilihan raya, tetapi kedua-duanya kini terpaksa menyerahkan usaha ini.

Keputusan itu adalah sebulat suara, dengan tiada bantahan bertulis diterbitkan. Walau bagaimanapun, dua persetujuan berbeza telah difailkan.

Dalam pandangan majoriti, hakim-hakim konservatif Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch, John Roberts, dan Brett Kavanaugh mendakwa bahawa “tiada apa-apa dalam Perlembagaan yang memerlukan kita menanggung [kekacauan]” daripada peta pilihan raya di mana calon-calon presiden yang berbeza ditawarkan kepada pengundi di negeri-negeri yang berbeza.

“Oleh itu, keputusan Mahkamah Agung Colorado tidak boleh berdiri,” mereka simpulkan, sebelum mendakwa bahawa hanya Kongres yang boleh menguatkuasakan klausa pengganas terhadap calon presiden.

BUTIR-BUTIR LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.